Τα πράσινα λιβάδια της Αγγελικής Λόη και της Δήμητρας Σκανδάλη

Να λοιπόν, μια προσπάθεια που έρχεται να ανατρέψει το περιβόητο «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Βλέπετε για να αλλάξει κάτι τι χρειάζεται; Μια καλή ιδέα και κάποιοι εμπνευσμένοι καλλιτέχνες. Μερικές φορές αυτοί οι ταπεινοί οργανισμοί της θάλασσας και χρήσιμοι είναι και πανέμορφοι και μοιάζουν με έργα τέχνης που δημιουργεί η ίδια η φύση. Είναι γνωστά τα φωσφορίζοντα φύκια που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 καθοδήγησαν τον James Lovell σε μια ασφαλή προσγείωση, όταν το αεροπλάνο του βυθίστηκε στο σκοτάδι πάνω από τον ωκεανό. Ο Lovell κάποια χρόνια αργότερα πέταξε στο φεγγάρι και είναι ο μοναδικός άνθρωπος που το έκανε δύο φορές.

Δήμητρα Σκανδάλη

Η Νίνα Φραγκοπούλου είναι θαλάσσια βιολόγος και γνωρίζει τα φύκια απ’ έξω και ανακατωτά. Έχει εντρυφήσει όμως και στην τέχνη. Και τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει μερικές εντυπωσιακές και χρήσιμες εκθέσεις που κάνουν τον κόσμο της θάλασσας πιο οικείο μέσα από την τέχνη. Αρωγός στην προσπάθεια της για μια ακόμη φορά το Μουσείο Ηρακλειδών. Αναλαμβάνουν να μας φέρουν πιο κοντά στο μαγικό κόσμο της θαλάσσιας βλάστησης δυο καλλιτέχνιδες που τις αρέσει να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Είναι η Αγγελική Λόη και Δήμητρα Σκανδάλη. Συνεργάζεται ο ιστορικός τέχνης Μανόλης Καρτεράκης. Η έκθεση διαρκεί από τις 10 Δεκεμβρίου ως τις 29 Μαρτίου.

Αγγελική Λόη

H έκθεση Salty fields (Αλμυρά λιβάδια) αναπτύσσει μία ιδιαίτερη προβληματική για τον κόσμο της θάλασσας, παρουσιάζοντας έργα σύγχρονης τέχνης (εγκαταστάσεις, κατασκευές, ζωγραφική και έργα μικτής τεχνικής) εμπνευσμένα από τα φύκια.
Από την πλευρά της θαλάσσιας βιολογίας, οι οργανισμοί, που κοινώς ονομάζουμε φύκια, διακρίνονται στα θαλάσσια φυτά και τα φύκη. Στη Μεσόγειο ενδημεί το φυτό Ποσειδωνία, που σχηματίζει θαλάσσια λιβάδια από πράσινες «κορδέλες» στον αμμώδη βυθό. Οι σωροί από σταχτί «κορδέλες» που συχνά βλέπουμε ξεβρασμένες στις παραλίες δημιουργούνται από νεκρά φύλλα Ποσειδωνίας. Τα φύκη, από την άλλη, ενώ είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, δεν ανήκουν στα φυτά και διακρίνονται σε μακροφύκη και μικροφύκη. Τα μακροφύκη, βρίσκονται προσκολλημένα κυρίως στον βραχώδη βυθό και ανάλογα με το είδος εμφανίζουν πράσινο, καφέ ή κόκκινο χρώμα. Τα μακροφύκη και τα θαλάσσια φυτά αποτελούν τη θαλάσσια βλάστηση, σημαντικής ζωτικής αξίας για τον πλανήτη.

Δήμητρα Σκανδάλη

Σε μια από τις σπάνιες προσπάθειες σύμπραξης της τέχνης με την επιστήμη της θάλασσας για τη χώρα μας, η έκθεση Salty fields αντλεί έμπνευση από τη θαλάσσια βλάστηση και επιχειρεί μέσω της εικαστικής εμπειρίας την ανάπτυξη προβληματισμού για το θαλάσσιο περιβάλλον, στοχεύοντας στη συνειδητοποίηση και την προσωπική μας εμπλοκή, που παραμένει σταθερό ζητούμενο. Η Αγγελική Λόη, μέσα από λεπταίσθητες χειρονομίες αποτύπωσης των ίδιων των φυκιών στη ζωγραφική, τα έργα μικτής τεχνικής, τα γλυπτά ή τα κοσμήματά της, αναδεικνύει ποιητικά τη ζωογόνα ομορφιά τους, αλλά και τη δυνατότητα μιας αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση. Αντίστοιχα, η Δήμητρα Σκανδάλη δημιουργεί συμπλέγματα με ετερογενή υλικά που βρίσκει στη θάλασσα -όπως φύκια και πλαστικά-, αποπνέοντας μια αίσθηση ευθραυστότητας, ρευστότητας και παροδικότητας, όπου διαφαίνεται ότι υπάρχει βιωσιμότητα μόνο μέσα από την αλληλεξάρτηση αλλά και την τήρηση των ισορροπιών.

Αγγελική Λόη

  • Την ημέρα των εγκαινίων, στις 20.30, η Δήμητρα Σκανδάλη θα παρουσιάσει διαδραστική περφόρμανς.

Η έκθεση πλαισιώνεται από ξεναγήσεις, επιστημονικές διαλέξεις, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων και το 6ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας. 

Δήμητρα Σκανδάλη, photo by Victoria Heilweil

Διαλέξεις
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, 19.00 – 21.00
Φύκια, φυκιάδες και απέραντο γαλάζιο
Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια Γ, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
Προβολή βίντεο, Δρ. Γιάννης Ίσσαρης, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

 Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, 19.00 – 20.30
Η χαρτογράφηση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) στις ελληνικές θάλασσες
Γιώργος Παπαθεοδώρου
, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Αγγελική Λόη

 Δευτέρα 9 Μαρτίου, 19.00 – 20.30
Άνθρωπος και φύκη: μία επισκόπηση του σήμερα με προβολή στο μέλλον
Δρ Γιάννης Τζοβενής, Ερευνητής, Εργαστήριο Οικολογίας και Συστηματικής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Μαθητές Σχολείων
Βιολογία & τέχνη: τα θαλάσσια λιβάδια & τα φύκη
Σχεδιασμός-Επιστ. Επιμέλεια & Υλοποίηση: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας
Παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε συνεννόηση με το Μουσείο Ηρακλειδών

 6ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας
Τα φύκη στο περιβάλλον, στην εκπαίδευση και στην τέχνη
Διοργάνωση: Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛΦΕ)
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάων
27 – 29 Μαρτίου, Μουσείο Ηρακλειδών

Λόη Αγγελική

Αγγελική Λόη: Γεννήθηκε στη Ναύπακτο. Αρχικά σπούδασε οδοντοτεχνική και στη συνέχεια ζωγραφική κοντά στον Γιώργο Ρόρρη. Συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2010-2015) με καθηγητές τον Γ. Ψυχοπαίδη και τον Μ. Σπηλιόπουλο. Έχει πραγματοποιήσει 4 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (2005, 2011, 2018, 2019) και 2 στην Ελβετία (2015, 2016) και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα χρόνια της μαθητείας της στην Α.Σ.Κ.Τ. τιμήθηκε με έναν έπαινο και 2 βραβεία. Το 2018 πήρε το πρώτο βραβείο στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη  για την έκθεση «Ο ρόλος της τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης». Είναι μέλος της ομάδας καλλιτεχνών  JJc.

Σκανδάλη Δήμητρα

Δήμητρα Σκανδάλη: Μεγάλωσε στην Αλυκή της Πάρου.  Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2010 και από το San Francisco Art Institute το 2013, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στα Nέα Mέσα.  Έκτοτε ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Πάρο. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις διεθνώς ενώ έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις. Στις διακρίσεις της περιλαμβάνονται ποικίλα βραβεία, συμμετοχές σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην ανατολική και δυτική ακτή των ΗΠΑ, καθώς και υποτροφίες από το San Francisco Foundation και το San Francisco Art Institute.
Αρχική εικόνα:Αριστερά Δήμητρα Σκανδάλη, δεξιά Αγγελική Λόη

Η Νίνα Φραγκοπούλου με τις καλλιτέχνιδες Αγγελική Λόη και Δήμητρα Σκανδάλη

Event Information
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 19.30
Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου – 29 Μαρτίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 10.00 – 18.00 Τελευταία είσοδος: 17.15Γενική είσοδος: 6 €
Τηλ. 210 34 61 981, Fax 210 34 58 225, Ε: info@herakleidon-art.gr

Last modified: 13/12/2019