Τα πορτρέτα του James Lloyd στην Περιτεχνών

Η αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Ελλάδα του βραβευμένου βρετανού καλλιτέχνη, James Lloyd. Στα πλαίσια αυτής της παρουσίασης οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα μεγάλων, μεσαίων και μικρών διαστάσεων ζωγραφισμένα με λάδι σε καμβά. Ο James Lloyd έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο χώρο της τέχνης με πολλές ατομικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Επιπλέον, έχει φιλοτεχνήσει πολλά πορτρέτα διακεκριμένων βρετανών, συμπεριλαμβανομένου του πορτρέτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Έχει κερδίσει το βραβείο πορτρέτου της «BP» καθώς και άλλα βραβεία, ενισχύοντας τη φήμη του ως έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας.

Floating, λάδι σε καµβά, 210 χ 165 εκ

Ο James Lloyd, φημίζεται για την ικανότητά του να συλλαμβάνει την εφήμερη φύση της ζωής μέσω της τέχνης του και παρουσιάζει μια συλλογή που εμβαθύνει στην ανθρώπινη εμπειρία.
Το έργο του Τζέιμς Λόιντ χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να προκαλεί συναισθήματα, σκέψη και να εμπλέκει τους θεατές σε πολλαπλά επίπεδα. Η δεξιοτεχνία του στο χρώμα, την υφή και τη μορφή προσκαλεί τους παρευρισκόμενους να συλλογιστούν την φύση της ζωής ενώ γιορτάζουν τη φευγαλέα ομορφιά της.
Ο Paul Moorhouse σημειώνει στο κείμενο Reflections on a Painter, 2020 για τον καταλόγο: «…Πώς, λοιπόν επιλύεται αυτό το επίμονο καλλιτεχνικό ζήτημα – αυτό της αφύπνισης μιας απτής αλλά ταυτόχρονα άπιαστης πραγματικότητας σε εικαστική μορφή; Αυτό το βαθύ ερώτημα αντηχεί στην ιστορία της τέχνης και οι ζωγράφοι έχουν υιοθετήσει πολλές διαφορετικές στρατηγικές. Μεταξύ αυτών, η απάντηση του Lloyd είναι εύστοχη και διακριτική.

Claudia Carr, λάδι σε καµβά, 190 χ 120 εκ

Ενώ τα μοτίβα του έχουν μια αναμφισβήτητη υλική παρουσία, η κυριολεκτική φύση τους αμφισβητείται επανειλημμένα. Οι καθρέφτες του είναι συμπαγή αντικείμενα, αλλά οι επιφάνειές τους αποσύρονται στο παιχνίδι των εικόνων. Στην απεικόνισή του των παιδικών παιχνιδιών, τα παίγνια είναι υλικά αλλά υποδηλώνουν φαντασία. Ακόμη και η πλαστική σακούλα μεταφοράς περικλείει στις πτυχές της μια εικόνα άλλων πραγμάτων, στην προκειμένη περίπτωση, φρούτων.
Τα έργα του τα οποία απεικονίζουν τον φυσικό κόσμο τονίζουν την απτή του φύση, αλλά ταυτόχρονα οι υλικές ιδιότητες που παρατηρεί αμβλύνονται από το εικονικό, το φανταστικό και το αυλό. Από αυτές τις φαινομενικά αντιφατικές ιδιότητες πηγάζει η ουσία του επιτεύγματός του. Γιατί στα έργα του Lloyd παρατηρούμε έναν διφορούμενο κόσμο ανθρώπων, αντικειμένων, καθρεφτών και εικόνων, και στον καθένα μας αυτά υπενθυμίζουν τα μυστήρια της παρουσίας…»

Cooking bowl, λάδι σε καµβά, 36 χ 42 εκ

Ο Paul Moorhouse είναι Ανώτερος Επιμελητής των Συλλογών του 20ου αιώνα και Επικεφαλής Συλλογών (Victorian to Contemporary) στην National Portrait Gallery, Λονδίνο
-Ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα είναι παρών στα εγκαίνια της έκθεσης, παρέχοντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν μαζί του. Οι φιλότεχνοι, οι συλλέκτες και το ευρύ κοινό καλούνται να επισκεφτούν αυτήν την εξαιρετική έκθεση.

Event Information

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣΗροδότου 5, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 12.00
Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11. 00-20.00 Τετάρτη, Σάββατο, 11.00 – 14.30 Κυριακή – Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 210 8239465, FAX 210 8820655, peritechnon@yahoo.gr , www.peri-technon.com

Last modified: 21/10/2023