Τα παιδιά μάς στέλνουν μηνύματα με τις ζωγραφιές τους

Ευανθία Τζιμούρτα
Διεθνή - Ελεύθερα Θέματα

 Ο αληθινός κώδικας επικοινωνίας για να μπούμε στην πονεμένη ψυχή του παιδιού μας   

Παιδιά που βιώνουν την κάθε μορφής κακοποίηση και οικογενειακή βία νιώθουν στην ψυχή τους ένα κενό για πάντα. Η βία που έτυχε να βιώσουν τους  υπονομεύει την αυτοπεποίθηση και τραυματίζει την αυτοεκτίμησή τους.  Συνήθως τους κάνει να νιώθουν άχρηστοι και μη αγαπητοί. «Κληρονομούν» αναμνήσεις σύγχυσης και ανασφάλειας.  Ακόμη και μικρά ερεθίσματα μπορεί να τους κάνουν να ξαναζήσουν τον φόβο και την αβεβαιότητά. Τα όσα έζησαν τους στερούν τη χαρά της παιδικής αθωότητας. Συνεχώς αναζητούν την ασφάλεια, τη σιγουριά που σπάνια την βρίσκουν αληθινά. Έτσι φθάνουν στο σημείο να κατηγορούν τον εαυτό τους.

Ένα επτάχρονο, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της. Στο σχέδιο βλέπουμε το κορίτσι να αναζητά βοήθεια επειδή αισθάνεται μόνη. Μοιάζει όμως να έχει την αίσθηση ότι κανείς δεν την ακούει.

Κατά κανόνα η κακοποίηση γίνεται στα σκοτάδια της κοινωνίας και της οικογένειας. Για αυτό περνούν απαρατήρητα και απροστάτευτα. Οι θύτες συνεχώς αναζητούν τρόπους να ξεκόψουν τα θύματα τους από φίλους και υποστηρικτές.
Οι ζωγραφικές εικόνες που δημοσιεύουμε μας δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σ’ αυτά τα παιδιά. Οι ζωγραφιές είναι ο καθρέφτης τους. Ανοίγουν στους ενήλικες το παραβάν της σκοτεινής πλευράς της ζωής που βιώσαν η βιώνουν. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε το όλα όσα νιώθουν.
Πολλές από τις εικόνες προέρχονται από το Αυστραλιανό Ίδρυμα για τα Παιδιά  (Australian Childhood Foundation), την επιστημονική πλατφόρμα Frontiers και το amigos for kids.org

Ένα 9χρονο αγόρι ζωγραφίζει την ομάδα βόλεϊ. Στη μέση είναι ο προπονητής και μαζί του το αγόρι και ο φίλος του. Λίγους μήνες αργότερα, το σχολείο ανακάλυψε ότι ο προπονητής άγγιζε τα αγόρια εκεί που δεν έπρεπε. Το αγόρι μήνες νωρίτερα είχε ζωγραφίσει ιδιωτικά μέρη στον προπονητή και τον φίλο του. Είχε στείλει το μήνυμα του…

Και η 9χρονη Εσθηρ έχει πέσει θύμα σεξουαλική κακοποίηση στην οικογένεια της. Στη ζωγραφιά της αποκαλύπτει σε ποια θέση την υποχρέωνε ο στενός της συγγενής να υποστεί την κακοποίηση.

Η συγκεκριμένη εικόνα έγινε από ένα επτάχρονο κορίτσι ύστερα από συνεννόηση με την ψυχολόγο της. Η ψυχολόγος σημείωσε το υπερβολικά, δυσανάλογο μέγεθος των γεννητικών οργάνων καθώς και το χαμογελαστό πρόσωπό του πατέρα. Το κοριτσάκι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατέρα της και ήδη το είχε καταγγείλει.

Ο Μάρκος 9 χρονών έχει υποστεί σωματικές και σεξουαλικές επιθέσεις από συμμαθητή του. Περιγράφει με τη ζωγραφιά του πώς τον υποχρέωνε να προβεί σε κάποιες σεξουαλικές πράξεις.

Η ζωγραφιά ενός οκτάχρονου κοριτσιού. Είναι αυτή στα αριστερά. Το χαμογελαστό αγόρι είναι ο μεγαλύτερος αδελφός της και το ζώο είναι ο τρόπος με τον οποίο ζωγράφισε τη μαμά της. Κανείς δεν το ήξερε τότε, αλλά και οι δύο την κακοποιούσαν. Όταν το έμαθαν οι γιατροί μελέτησαν αυτή την εικόνα και τότε συνειδητοποίησαν ότι η κοπέλα ένιωθε αβοήθητη χωρίς χέρια και χωρίς στόμα. Ήταν μια σημαντική ένδειξη κακοποίησης.

Και η εννιάχρονη Άντρεα έχει βιώσει τη σεξουαλική κακοποίηση στην οικογένεια της. Περιγράφει τον τρόπο που ο θύτης την άγγιζε και πώς απαιτούσε να τον αγγίξει. Η Άντρεα δήλωσε ότι ένιωθε ντροπή και ενοχές για ότι της έχει συμβεί αλλά και επειδή μίλησε.


Ένα οκτάχρονο αγόρι ζωγράφισε έναν από τους φίλους του μπαμπά του. Ο δάσκαλος αρχικά δεν είδε τίποτα το κακό. Όμως κάποια στιγμή αποκαλύφθηκε ότι ο άντρας κακοποιούσε το παιδί. Κοιτάζοντας το σχέδιο γιατροί και ψυχολόγοι είδαν πόσο αιχμηρά ήταν τα δόντια και τα δάχτυλα του άνδρα. Ταίριαζε με τον τρόπο που άλλα κακοποιημένα παιδιά ζωγράφιζαν αυτά τα πράγματα.

 

Η Μαρίνα θύμα σεξουαλικής βίας στο οικογενειακό του περιβάλλον. Ήταν 4 ετών όταν κακοποιήθηκε από τον πατέρα της.

Ο Ντόναλντ Ντακ, 8 ετών, μας δείχνει στη ζωγραφιά του τι επιθυμεί για τους δυο δράστες της σεξουαλικής τους κακοποίησης. Εύχεται το θάνατό τους και να καταλήξουν στην κόλαση. Η μικρή φιγούρα στα σύννεφα είναι ο ίδιος ο 8χρονος που νιώθει απαλλαγμένος από τους ανθρώπους που τον κακοποίησαν.

Ένα ακόμη θύμα σεξουαλικής βίας στο οικογενειακό του περιβάλλον. Ο Τόνι 6 ετών στο σχέδιο αυτό αναφέρεται στην ανάγκη για βοήθεια, επειδή νιώθει μόνος και απροστάτευτος και αισθάνεται ότι κανείς δεν ακούει.

Η Στέλλα, 13 ετών, αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ταιριάξει με την συντροφιά των συνομηλίκων της. Βλέπει τον εαυτό της σαν μαύρη πεταλούδα που κλαίει στη γωνία. Νιώθει διαφορετική από τους φίλους της επειδή έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση… Οι φίλοι της είναι η πολύχρωμη και μεγάλη πεταλούδα που πετά μακριά από την ασήμαντη πεταλούδα, τη Στέλλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 24/11/2023