Τα Ματωμένα Πορτραίτα του Δημήτρη  Αστερίου

Οι καλύτεροί μας φίλοι φθάνουν μέσα από Ματωμένα Πορτραίτα. Ο ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου ακούει την φωνή τους, σκιτσάρει στους μουσαμάδες ένα τους βλέμμα αντιπροσωπευτικό. Δίχως τα μέσα της εκλέπτυνσης που θεωρεί αναγκαία η ανθρώπινη ευαισθησία για να αισθανθεί, ο Ζακ, η Ελένη, ο Παύλος, ο Βαγγέλης, μορφές μαρτυρικές βγαλμένες από το τέμπλο της εποχής, δανείζουν τις φωνές τους στην εποχή μας.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ
Στο φιλόξενο Σκάζυ επί της οδού Εμπεδοκλέως 28-30 στην Πλ. Βαρνάβα του Παγκρατίου, ο Δημήτρης Αστερίου προβάρει τα αντανακλαστικά μας. Από τις 20 Οκτωβρίου ως τις 5 Νοεμβρίου, η παγωμένη έκφραση των μοντέλων του ζωντανεύει μες στην θερμότητα του πολύ κόκκινου χρώματος. Την ώρα που οι γραμμές τους χάνονται ο χρωστήρας του Αστερίου καλύπτει την απόσταση ανάμεσα στην αιωνιότητα και ότι απομένει από μια άρρωστη, νεοελληνική εποποιία. Προσωπογραφίες πιστές, δουλεμένες με την δύναμη της κομψότητας και της ευγένειας που φαντάζουν πάντα δυνάμεις πιο ισχυρές από κάθε καταστροφή.
Ο Δημήτρης Αστερίου αντιστέκεται στην ελληνική παθογένεια της λήθης, μιλώντας με χρώμα για φίλους που ξοδεύτηκαν, φτιάχνοντας απροσποίητες ζωγραφικές και αποχρώσεις αιμάτινες, απόλυτα στρατευμένες σε μια ανθρωπιά δίχως συγγένειες εκλεκτικές.
Απόστολος Θηβαίος, Ποιητής – Συγγραφέας

Last modified: 20/10/2020