ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ - ΑΙΓΙΝΑ

Τα καλοκαίρια του Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αίγινας, στην περιοχή Πλακάκια, τρία χιλιόμετρα από το λιμάνι προς το βορρά και επί του παραλιακού δρόμου. Άρχισε να λειτουργεί από το 1995, δύο χρόνια, δηλαδή, μετά το θάνατο του γλύπτη.
Αντικρίζεις γλυπτά του μόλις βρεθείς στον υπαίθριο χώρο με το υπέροχο σπίτι και το εργαστήριο να λούζεται στο αιγινήτικο φως δίπλα στη θάλασσα.
Στις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται εντυπωσιακά γλυπτά σε ξύλο, πωρόλιθο και μάρμαρο αλλά και ζωγραφικά έργα καθώς και μικρογλυπτική σε μπρούντζο και πηλό. Τα περισσότερα έργα θα τα χαρακτηρίζαμε μνημειακά λόγω των μεγάλων τους διαστάσεων.ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ - ΑΙΓΙΝΑ
Γλυπτά που μαγεύουν, με τίτλους όπως Μάνα και Παιδί, Λουόμενες, Σπερχειός, Νίκη, Σταύρωση.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ξεπηδούν οι μορφές μέσα από το ξύλο, χωρίς να χάνεται η φόρμα του. Ο γλύπτης ήταν ικανός να βλέπει με τη φαντασία του τη μορφή μέσα στον κορμό και, αξιοποιώντας το τυχαίο, να υλοποιεί το έργο του.
Ο Χρήστος Καπράλος δικαιολογημένα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο: τα έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική. Γλύπτης, ζωγράφος και χαράκτης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους τού μοντερνισμού στην Ελλάδα.ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ - ΑΙΓΙΝΑ
Στο μουσείο του ο θεατής συναντά σημαντικό αριθμό έργων από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη (από το 1963 έως το 1993) με το χάλκινο άγαλμα «Η Μάνα» να μας υποδέχεται ακριβώς απέναντι του συμβολίζοντας την Ελληνίδα μάνα που περιμένει τον ναυτικό γιό της.
Τα έργα του Χρήστου Καπράλου στο σύνολο τους δίνουν νέες διαστάσεις στους προαιώνιους μύθους ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν σύγχρονες ανησυχίες. Πρόκειται για έργα – σύμβολα που προσπαθούν να εξηγήσουν τον κόσμο και τα καταφέρνουν.
Από το 2006 το Μουσείο λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει στο χώρο να λειτουργήσει και art shop τουλάχιστον με βιβλία και καταλόγους του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη. Όσο για τη δωρεάν είσοδο, σίγουρα είναι ένα καλό κίνητρο για να επισκεφτεί κανείς το χώρο.ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ - ΑΙΓΙΝΑ

 

 

Last modified: 11/09/2023