Σωτήρης Σόρογκας

Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του

 Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα φιλοξενεί από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Απριλίου έκθεση έργων του Σωτήρη Σόρογκα, με τίτλο «Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του».
Μέσα από έργα που ανήκουν στη Συλλογή του, το Ίδρυμα θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη, στην οποία κυριαρχεί ο χρόνος της μνήμης. Στην έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, παρουσιάζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες περίπου 20 έργα, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου.Σωτήρης Σόρογκας
Πέτρες: Δουλεμένες με ρεαλιστική φωτογραφική πιστότητα, αποτελούν μέρος της δουλειάς του από το 1958 και έχουν συμβολική σημασία, με αναφορές στον ανθρώπινο μόχθο.
Άλογα: Εξαιρετικά δημοφιλή, εμφανίζονται σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, αναδυόμενα από ένα κυρίαρχο λευκό και συνήθως με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα πίσω και εκφράζουν την επιθυμία για αναζωογόνηση και ένα νέο ξεκίνημα.
Πορτραίτα: Ζωγραφισμένα με ήπιες φωτοσκιάσεις που παραπέμπουν σε επιτύμβιες στήλες, διακρίνονται από την επιδέξια επαναληπτική πυκνή σχεδιαστική γραφή του Σωτήρη Σόρογκα, δίνοντας έμφαση στον ψυχισμό των προσώπων που απεικονίζουν.Σωτήρης Σόρογκας
Ανοίγματα: Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πηγάδια και μαύρες τρύπες και εκφράζουν ενδεχομένως την αγωνία του καλλιτέχνη και τον προβληματισμό του για το μέλλον της ζωγραφικής.
Ο καλλιτέχνης Σωτήρης Σόρογκας έχει χαράξει μια βαθιά προσωπική πορεία ενδοσκόπησης. Σεμνός και πράος, επιχειρεί με ιδιαίτερη ευαισθησία να καταγράψει τη φθορά του χρόνου και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της απουσίας και της απώλειας και στο έργο του συνυπάρχουν η θεωρία και η πράξη, η ύλη και το πνεύμα. Η λιτή χρωματική γκάμα κυριαρχεί στον ζωγραφικό κόσμο που έχει δημιουργήσει, ο οποίος ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται ειδικές ξεναγήσεις, ενώ έχουν επίσης προγραμματιστεί εκπαιδευτικά εργαστήρια.Σωτήρης Σόρογκας

Event Information

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων
Διάρκεια Έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2021 – 3 Απριλίου 2022
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 10.00 – 18.00, Παρασκευή: 10.00-20.00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

 

Last modified: 28/12/2021