Συνάντηση εικαστικών και ποιητών στην Πάτρα

 Άραγε πως γεννιέται
από ένα τίποτα η επιθυμία;
Πως η επιθυμία γίνεται έρωτας,
ο έρωτας πως αλλάζει
σε μακρινή ανάμνηση;
Άραγε πως μπορεί
η ανάμνηση να σβήνει
μες στο τίποτα;
(Κυκλικό, Τίτος Πατρίκιος)

Στην Cube Gallery πιστεύουμε πως οι ωραίες συνεργασίες είναι εκείνες που δίνουν τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που καλωσορίζουμε την καινούρια συνεργασία μας, με το 5th Patras Word Poetry Festival που πραγματοποιείται από τις 1 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή 65 ποιητών και ποιητριών από 13 χώρες.

Vasiliki Pantazi, Open Studio, Mixed Media on canvas,, 50 x 70 cm 

Εικαστικοί και ποιητές θα συναντηθούν σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μέσα από τις διαφορετικότητες της δουλειάς τους που όμως λειτουργούν συνθετικά σχολιαστικά, στο Art Project Lagrange Point2 (L2), το οποίο επιμελείται η Λιάνα Ζωζά και εντάσσεται στην εικαστική πλατφόρμα Lagrange Points, που έχει σαν στόχο τις δημιουργικές συναντήσεις όλων των μορφών της τέχνης.
Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια του project, γράφει: Αν και ο όρος Lagrange Points είναι δανεικός από την μηχανική των ουράνιων σωμάτων, όπου πραγματεύεται τους κανόνες ισορροπίας και έλξης με τους οποίους λειτουργεί η σχέση και η συνύπαρξή τους, λειτουργεί με την ίδια ισορροπία και στην συνύπαρξη των διαφόρων μορφών τέχνης.
Ο χώρος της τέχνης έχει ένα εύρος αρκετά μεγάλο, αλλά και τόσο ευέλικτο που εκτός του ότι μπορεί να αγκαλιάσει την δημιουργία μπορεί παράλληλα να ενθαρρύνει την εισαγωγή εκείνων των σύγχρονων στοιχείων που θα λειτουργήσουν εξελικτικά στην μελλοντική του πορεία.

Virginia Filipoussi, Aorates Poleis, Fine art print mounted on aluminium, without edition, 30 x 50 cm

Το project Lagrange Point2 θα συνδέσει εικαστικά δύο διαφορετικούς χώρους τέχνης, όπως είναι η Cube Gallery και ο χώρος πολιτισμού Επίκεντρο. Η Cube Gallery μετατρέπεται στο Open Studio των συνεργατών καλλιτεχνών της, που με τα έργα τους θα συνομιλήσουν με τα ποιήματα των φιλοξενούμενων ποιητών του 5th Patras Word Poetry Festival, δίνοντας την δυνατότητα, στον θεατή να “συναντηθεί” τόσο με τους εικαστικούς όσο και με τους ποιητές μέσα από τη δουλειά τους, σαν να τους επισκέπτονταν στον δικό τους χώρο, στο studio τους ή στον χώρο δημιουργία τους.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο art project Open Studio είναι οι: Bleeps, Brendan Kelly, Σοφία Δαλαμάγκα, Βασίλης Καρακατσάνης, Χρήστος Κουτσούκης, Νίκος Κρυωνίδης, Σοφία Κυριακού, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Αλέξανδρος Μάγκος, Ελεάννα Μαρτίνου, Δημοσθένης Μπογιατζής, Ισμήνη Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολάου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Αφροδίτη Παπαδουλή, Άλεξ Παπαϊωάννου, Βούλα Φερεντίνου.

Voula Ferentinou, Open Studio, Mixed media collage, 55 x 45 cm


Στο Επίκεντρο θα φιλοξενηθεί το ongoing project Αόρατες Πόλεις, με την συμμετοχή των Νίκου Βατόπουλου, Ιωάννη Κουρταλή, Μάκη Κυριακόπουλου, Τίτας Μπονάτσου, Βιργινίας Φιλιππούση και Ξενοφώντα Παπαευθυμίου και η εικαστική εγκατάσταση Εσωτερικές συνδέσεις | Inner Connections της Μαρίας Παπατζέλου, σαν άνοιγμα και καλωσόρισμα του Φεστιβάλ.”.

Event Information
Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα
Lagrange Point2 (L2): 1 – 4 Σεπτεμβρίου 2022 Επίκεντρο + Cube Gallery
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 30 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 14.00, Κυριακή κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 2611110069 ▪ email: lianazoza@cubegallery.gr , www.cubegallery.gr

Last modified: 01/09/2022