Συλλογή Κώστα Σχιζάκη, μια ιστορική έκδοση     

Ως «ένα πολύτιμο δώρο μόχθου, αγάπης και συνεπούς εξωστρέφειας…» χαρακτήρισε η ιστορικός Τέχνης  Ίρις Κρητικού την εντυπωσιακή έκδοση «Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου – έργα από τη συλλογή Κ. Σχιζάκης». Ο Τόμος περιλαμβάνει έργα από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του Μουσείου αρχιτέκτονα Κωστή Σχιζάκη και της συζύγου του Ειρήνης Βαλληνδρά – Σχιζάκη. Όπως τόνισε η κ. Κρητικού «Η συλλογή των έργων του Μουσείου, εκπροσωπεί τον ανθό των Κρητών ή κρητικής καταγωγής εικαστικών, παλαιότερων, νεότερων και νεότατων (Θωμάς Φανουράκης, Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκις, Γιώργος Κουνάλης, Νίκος Φωτάκης, Αριστείδης Βλάσσης κ.ά.) αποτελώντας πολυτιμότατη παρακαταθήκη για τον τόπο και την εικαστική ιστορία του των τελευταίων 150 περίπου ετών, παρακολουθώντας και αναδεικνύοντας τα κρατούντα ρεύματα, συγκεντρώνοντας έργα ως επί το πλείστον ζωγραφικά, αλλά συμπεριλαμβάνοντας επίσης σπάνια χαρακτικά, σπουδαία γλυπτά, καθώς και εγκαταστάσεις. Και ακόμη, ιστορικού ενδιαφέροντος σχέδια καθώς και τρισδιάστατες κατασκευές που αποτυπώνουν το παράλληλο μεταξύ άλλων ζωηρό ενδιαφέρον των συλλεκτών για τη δημιουργία, με όχημα την τοπική παράδοση και τη σύγχρονη χειρωναξία (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, κεντητικές εφαρμογές κ.ά.)…

Λευτέρης Κανακάκης

…Στην κατάθεση της δόκιμης ετούτης εντοπιότητας που διαπνέει και χαρακτηρίζει τη Συλλογή, έρχονται κατόπι να προστεθούν ιστορικά έργα σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών, αποτελώντας στο σύνολό τους λαμπρές ψηφίδες του φάσματος της δόκιμης εγχώριας δημιουργίας του 19ου και του 20ού αιώνα. Από τον Νικόλαο Κουνελάκη (αρχική εικόνα), τον Κωνσταντίνο Μαλέα, τον Μιχάλη Οικονόμου και τον Σπύρο Βασιλείου, ως τον χαράκτη Τάσσο, τον Αλέξη Ακριθάκη και τον Σωτήρη Σόρογκα, πολλοί ακόμη είναι οι διακεκριμένοι Έλληνες δημιουργοί που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών με επίμονο μόχθο, χαλυβδώνοντας και προσδιορίζοντας ποιοτικά τη Συλλογή με την πολύτιμη παρουσία τους».
Την έκδοση προλογίζουν με κείμενά τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η εικαστικός Αίγλη Πλάτωνος – Kuczera και ο Κωστής Σχιζάκης, ενώ το αναλυτικό κείμενο παρουσίασης της συλλογής υπογράφει η Ίρις Κρητικού.
Ο τόμος διατίθεται από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και το «Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου»

Last modified: 01/03/2023