ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΑΝΑΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Καλές Τέχνες με ειδίκευση στη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου (1983-1988). Από το 2007 έως το 2013 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΜΕΤ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Το έργο της περιλαμβάνει εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και οπτικοακουστικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιεί αφαιρετική γεωμετρική γλώσσα και ασχολείται με σύγχρονα ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ζωή στις πόλεις, η αύξηση του πληθυσμού́ και η σχέση με το περιβάλλον, καθώς και οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο.
Αντιπροσωπευτικά έργα της: Desert Breath (1997), μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις Land Art παγκοσμίως, στην έρημο της Σαχάρας· The River of Life (2004), βιντεο-εγκατάσταση που καταγράφει τη ροή και τον ρυθμό των επτά μεγαλύτερων ποταμών του κόσμου· Cut – 7 Dividing Lines (2007), μια φωτογραφική εγκατάσταση που διερευνά τις συνδέσεις αναμεσά σε μέρη του κόσμου διαιρεμένα για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, και η in situ εγκατάσταση Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 & Ελευσίνα 2021 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δουλειά της παρουσιάζεται συστηματικά διεθνώς, μεταξύ άλλων στην 48η Mπιενάλε της Βενετίας (1999),  στην 1η Mπιενάλε της Βαλένθια στην Ισπανία (2001), στην 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2007), στην γκαλερί La Verrière, Fondation d’entreprise Hermès (ατομική έκθεση, Βρυξέλλες, 2010), στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αδελαΐδας – Restless στην Αυστραλία (2012) και στην ετήσια διεθνή έκθεση Ιcastica στο Αρέτσο της Ιταλίας (2015).
Το 2010 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική-διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς σε σύγχρονα θέματα της τέχνης και της πολιτικής με στόχο να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να τα προβάλει στο κοινό μέσα από την καλλιτεχνική οπτική. Είναι Προέδρος του mέta – Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, το οποίο μέσα από την τέχνη και την έρευνα εργάζεται στην κατεύθυνση της ρήξης με ένα δυστοπικό παρόν ώστε να φανταστούμε τον κόσμο εκ νέου. website: danaestratou.com | opentheblackboxes.org | vitalspace.org

 

 

Last modified: 18/05/2022