Στο Γιώργο Γεροντίδη το βραβείο Νέων Kαλλιτεχνών της Art Athina

Πολυβραβευμένος και ταλαντούχος…

Ένας νέος καλλιτέχνης που ξεχωρίζει από τα φοιτητικά του χρόνια – βραβεύτηκε το 2012 στη Βενετία – ο Γιώργος Γεροντίδης κατέκτησε το βραβείο νέων καλλιτεχνών στην Art Athina.
Ο βραβευμένος καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή καλών τεχνών του ΑΠΘ και στη Σχολή Καλών Τεχνών ERSEP Plastic Arts στη Λιλ της Γαλλίας. Από το 2021 παρακολουθεί το Δ.Π.Μ.Σ. «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατο έργο του Γιώργου Γεροντίδη από το φάκελο που κατατέθηκε στην επιτροπή. Φωτογραφία Στέφανος Σάμιος

Στις υποψηφιότητες μπορούσαν να συμμετέχουν εικαστικοί έως 45 χρονών. Κατατέθηκαν συνολικά 19 φάκελοι. Η βράβευση του Γιώργου Γεροντίδη ήταν ομόφωνη και σύμφωνα με το σκεπτικό το έργο του το χαρακτηρίζει η συνοχή, η συνέπεια, αλλά και η ευρύτητα των εικαστικών αναζητήσεων και των προβληματισμών του, η έντονη ερευνητική διάθεση, ο προσανατολισμός σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και συνθήκες, ο πειραματισμός και η τεχνική αρτιότητα. Η μέχρι τώρα δουλειά του καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα εκφραστικών μέσων και τρόπων που εκτείνονται από in situ εγκαταστάσεις και βίντεο έως πολυσυμμετοχικά και διαδραστικά projects στο διαδίκτυο. Στα έργα του, έννοιες όπως αυτές του αρχείου, της συλλογής και του μουσείου, της διαδικασίας δημιουργίας του έργου τέχνης και της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση αναδεικνύονται κυρίαρχες.

Γιώργος Γεροντίδης Poor mans

Το βραβείο, που συνίσταται στην ατομική παρουσίαση της δουλειάς του 35χρονου νικητή στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά την άνοιξη του 2023, ανακοίνωσε η Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός της τέχνης, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και εκπρόσωπος του MOMus, στο πλαίσιο της ομιλίας «Πολυφωνία και κοινωνική αλλαγή στο MOMus».
Την πενταμελή επιτροπή  αξιολόγησης για το βραβείο απετέλεσαν οι Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της τέχνης, αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Ειρήνη Οράτη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Ο Γιώργος Γεροντίδης στο διαγωνισμό Ματαρόα

Το 2012 ως φοιτητής ο Γιώργος Γεροντίδης απέσπασε το ειδικό Βραβείο «Arte Laguna», συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Open» στη Βενετία. Το 2021 απέσπασε μία από τις τρεις διακρίσεις στα βραβεία «Ματαρόα» της Art Thessaloniki.
Το Γιώργο Γεροντίδη εκπροσωπεί η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
— Αρχική φωτογραφία ο καλλιτέχνης με το βραβευμένο έργο του στη Βενετία το 2012

Last modified: 19/09/2022