Στις Σέρρες η Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Ξενάκη

Ένα σημαντικό μουσείο σύγχρονης τέχνης απέκτησε η πόλη των Σερρών. Το Μουσείο στεγάζει την «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» φιλοξενώντας 171 έργα του μεγάλου Έλληνα εικαστικού. Ο καλλιτέχνης είχε δωρίσει τα έργα, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων, στο δήμο Σερρών οραματιζόμενος τη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του Μουσείο στην πόλη των Σερρών. Επίσης, 13 έργα του καλλιτέχνη δώρισε στο δήμο ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ενώ μικρότερο αριθμό έργων άλλοι δωρητές.
Το όραμα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη έγινε πραγματικότητα μετά από συστηματικές και πολύχρονες προσπάθειες διαχρονικά των Δημοτικών Αρχών των Σερρών καθώς και της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και του Σωματείου Σερραίων Πολιτεία με το συντονισμό του καθηγητή Α. Νανιόπουλου.
To Μουσείο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020». Σημειώνεται ότι δημιουργήθηκε ο έτερος πολιτιστικός πόλος, στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, το Ιστορικό Μουσείο στο Petrich της Βουλγαρίας.

Η Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Ξενάκη, στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά

Επικεφαλής εταίρος του έργου Cultural Dipole είναι ο δήμος Σερρών και συμμετέχουν ο Δήμος Petrich της Βουλγαρίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενώ υποστηρικτές εταίροι τα σωματεία Σερραίων Πολιτεία και Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.
Ο δήμος Σερρών πέτυχε μέσω του Cultural Dipole καθώς και με δικούς του πόρους και τη στήριξη ιδιωτών να μεταμορφώσει ένα διατηρητέο κτήριο στον χώρο του πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά, νυν Πάρκο Πολιτισμού Κωνσταντίνος Καραμανλής σε ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο αντάξιο της συλλογής του Κωνσταντίνου Ξενάκη.
Στο Μουσείο μπορεί να περιηγηθεί κανείς στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020  και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού.
Η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου έγινε μετά από μια πλήρη Μουσειολογική-Μουσειογραφική-Γραφιστική μελέτη των ομότιμων καθηγητών του ΑΠΘ, Ματούλας Σκαλτσά, Πάνου Τζώνου και των συνεργατών τους. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ξενάκης συμμετείχε ενεργά στις πρώτες φάσεις μελέτης και υλοποίησης του Μουσείου.
Το νέο Μουσείο είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με τη χρήση γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη και φιλικό σε Άτομα με Αναπηρίες με ιδιαίτερες προβλέψεις φυσικής και αντιληπτικής προσβασιμότητας, όπως απτικά εκθέματα, ηχητική πρόσβαση σε κείμενα μέσω QR codes, βίντεο με προσθήκη υποτίτλων και ελληνική νοηματική γλώσσα, ράμπες, προσβάσιμη τουαλέτα.
Διαθέτει, επίσης, εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας και ελέγχου περιβαλλοντικών παραμέτρων, καθώς και δικό του δίκτυο WiFi για τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Last modified: 26/01/2024