Στη γη των θεών. Ο Marc Chagall και η Ελλάδα

«Ποτέ δεν είχα ξανανιώσει το συναίσθημα που ένιωσα σε αυτή τη χώρα, όπου κάθε μνημείο, κάθε αρχαιολογικό ερείπιο, ταξιδεύει τρεις χιλιάδες χρόνια πίσω τη φαντασία του θεατή».
(Από τη συνέντευξη του Marc Chagall στον Jean Dragon, 30 Οκτωβρίου 1952)
Αυτήν την περίοδο και μέχρι τέλη Απριλίου 2020, το εθνικό Μουσείο Marc Chagall στη Νίκαια της Γαλλίας φωτίζει τη σχέση του μεγάλου ζωγράφου με την Ελλάδα μέσα από την έκθεση  «Στη γη των θεών. Ο Marc Chagall και ο ελληνικός κόσμος».

Ο Marc και η Valentina Chagall στον Παρθενώνα, 1952-1954. ©Archives Marc et Ida Chagall, Paris ADAGP, Paris, 2019

Στις αρχές του 1950 ο Marc Chagall δέχεται την πρόταση του φίλου του και εκδότη Tériade να εικονογραφήσει το «Δάφνις και Χλόη», ιστορία του 2ου αιώνα που διαδραματίζεται στο νησί της Λέσβου. Για να γνωρίσει καλύτερα το περιβάλλον, ο Marc Chagall πραγματοποιεί δύο ταξίδια στη  Ελλάδα, κατά τα έτη 1952 και 1954. Επισκέπτεται του Δελφούς, την αρχαία Ολυμπία, το Ναύπλιο και το νησί Πόρος, που δρουν σαν είδος αποκάλυψης για τον καλλιτέχνη, σαν ένας καινούργιος κόσμος που ανοίγεται μπροστά του.

Marc Chagall, Λιθογραφία για το Δάφνις και Χλόη, 1961, ©ADAGP, Paris, 2019

Το 1974 ο διάσημος ζωγράφος πραγματοποιεί μία σειρά από 43 λιθογραφίες με θέμα τον Οδυσσέα, μετά από επιθυμία του εκτυπωτή λιθογραφιών Fernard Mourlot. Ήδη γνώστης του θέματος αφού είχε ήδη δημιουργήσει ένα μωσαϊκό με το ίδιο θέμα το 1968, εμπνέεται από το έπος και δίνει μια νέα μετάφραση της αρχαίας εικονογραφίας συνυφασμένη με τον κόσμο του Οδυσσέα. Η ιστορία του ομηρικού ήρωα αντηχεί την προσωπική ιστορία του ίδιου του καλλιτέχνη, ο οποίος γνώρισε επίσης πολέμους και εξορίες, μέχρι να βρει ηρεμία και γαλήνη, με τη σύζυγό του, στις ακτές της Μεσογείου όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα μετά τον πόλεμο και μέχρι το τέλος της ζωής του.

Marc Chagall, Φαεθών, Phaéton, 1977, (ADAGP, Paris, 2019.)

Γοητευμένος από μύθους και κείμενα που σχετίζονται με την Ελλάδα, ο Marc Chagall θα πραγματοποιήσει μια σειρά από εικονογραφήσεις βιβλίων, ζωγραφιές, κεραμικά, σκηνικά και κουστούμια για την όπερα όπως και μνημειώδη μωσαϊκά. Από την Ελλάδα που έζησε μέχρι την Ελλάδα όπως την ονειρεύτηκε, ο Chagall ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με αυτή τη χώρα που θα μείνει πηγή έμπνευσης μέχρι το τέλος της ζωής του.
Αρχική εικόνα: Marc Chagall Οδύσσεια, λιθογραφία, 1975 Εκδόσεις Mourlot

 

 

 

Last modified: 21/03/2020