ΣΤΑΝΙΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε Μουσεία, Ιδρύματα και σχολεία, σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων,  σε σημαντικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει παρουσιάσει στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης σειρά από κλασικές κωμωδίες του Καραγκιόζη, ενώ εξακολουθεί να ανεβάζει σε συνέχειες τους άθλους του Ηρακλή, τον Διγενή Ακρίτα, τον Θησέα και τον Μινώταυρο, τον ήρωα Περσέα, τον Ερωτόκριτο, παραλογές (της Άρτας το γεφύρι, του Νεκρού Αδερφού κ.α.), τα Ελληνικά παραμύθια κ.ά.
Έχει συνεργαστεί με Ιδρύματα όπως του Σίμωνος Καρρά καθώς και πολλούς σπουδαίους δημιουργούς –ερμηνευτές, ηθοποιούς, εικαστικούς και χορευτές όπως οι: Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης και άλλους.
Συστηματικά ερευνά τα κλέφτικα τραγούδια και τη μουσική τους, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πραγματολογικά στοιχεία των ηρώων τους, προχωρώντας στην φιλοτέχνηση νέων φιγούρων και γραμμένων από τον ίδιο σχετικών παραστάσεων.
Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε Μουσεία και Ιδρύματα όπως το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη και η Δημοτική Αγορά της Ύδρας σε διοργάνωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, σε επετειακά αφιερώματα σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού.

Last modified: 11/10/2021