Στέφανος Δασκαλάκης: H «σκηνογραφία» της εικόνας

H παρατήρηση της πραγματικότητας την ώρα της ζωγραφικής πράξης                                                                                                                                                                                                   

Είκοσι πέντε έργα που καταδεικνύουν την εξέλιξη της καλλιτεχνικής του δημιουργίας παρουσιάζει ο Στέφανος Δασκαλάκης στην ατομική του έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη».
Η έκθεση με τίτλο «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου – Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 – 2021», συγκροτείται κυρίως από έργα μεγάλων διαστάσεων από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, όπως τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, τη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου και τη Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου.

Η Άντα με μπλουτζίν, 2015, λάδι σε πανί, 188 x 166 εκ, Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου

Με την επιμέλεια Ειρήνης Οράτη η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αποτελείται από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από το 2004 – 2009 και ανήκουν στην Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, και η δεύτερη από έργα που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο 2013 – 2021, μετά την αναδρομική έκθεση του Στέφανου Δασκαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη το 2013, και ανήκουν σε συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτών. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν έως σήμερα εκτεθεί. Ακολουθώντας μια χρονολογική προσέγγιση, η έκθεση φανερώνει στους θεατές την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Στέφανου Δασκαλάκη, μέσα από τις θεματικές ενότητες που τον απασχολούν: η ανθρώπινη μορφή και η γυναικεία φιγούρα, η σημασία της τοποθέτησης του μοντέλου στο ατελιέ και η κατάλληλη «σκηνογραφία» της εικόνας, η παρατήρηση της πραγματικότητας την ώρα της ζωγραφικής πράξης, η αποτύπωση του φωτός και της σκιάς και οι εσωτερικοί χώροι.

Εσωτερικό, 2021, λάδι σε πανί, 110 x 130 εκ, Συλλογή Αντώνη και Αζίας Χατζηιωάννου

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη: «Ο Δασκαλάκης δεν αναζητά μια ιδεατή ομορφιά, δεν δημιουργεί εντυπώσεις «ωραίου». Με το πινέλο σκάβει, προσθέτοντας ολοένα στα πρόσωπα, στοιχεία που εκείνος διακρίνει, που εκείνος έχει επιλέξει να προβάλλει και συχνά, να φωτίσει. Εδώ ανήκουν οι θαυμάσιες μορφές της Μυρτώς, της Ναταλίας, της Ιωάννας, της Ελένης, πάνω σε αυτοσχέδιες βάσεις -μεταχειρισμένες ξύλινες παλέτες που λειτουργούν ως αναπάντεχα βάθρα-, αλλά και οι αρκετές συνθέσεις πάνω στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και κάπως αλλοπρόσαλλο πρόσωπο του Λεωνίδα».

 Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός…, 2015, λάδι σε καμβά, 160 x 140 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Επισκεπτόμενοι την έκθεση, οι θεατές ανακαλύπτουν πρώτα τα έργα μέσα στα οποία πρωταγωνιστούν  οι μορφές των προαναφερόμενων μοντέλων, έργα που ανήκουν στην πρώτη ενότητα (2004-2010) της έκθεσης και χαρακτηρίζονται από  απροσδιόριστους εσωτερικούς χώρους  και ένταση στην παρουσία στων μορφών. Στη συνέχεια όμως, παρατηρείται η πρόσφατη στροφή του ζωγράφου προς νέες επιλογές και προσεγγίσεις, ως προς τη θεματολογία και με τον τρόπο γραφής του. Η ανθρώπινη μορφή συνεχίζει να κυριαρχεί στα έργα του, ζωγραφίζοντας πάντα από ζωντανό μοντέλο, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται η επιλογή του ίδιου του Στέφανου Δασκαλάκη να «επιστρέψει» στον εσωτερικό χώρο του εργαστηρίου του, «αντιμετωπίζοντας» στις συνθέσεις του ξανά το φυσικό φως και ανανεώνοντας τις θεματικές του επιλογές.

 «Η Ιωάννα κρατώντας τσάντα 2004 λάδι σε μουσαμά 210 x 130 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Τέλος, ο Σωτήρης Φέλιος αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου: «Με τη ζωγραφική του Στέφανου Δασκαλάκη πολλές φορές αναρωτιέμαι αν αυτό που αντιλαμβάνομαι με τα μάτια μου κοιτάζοντας τους πίνακες, υπάρχει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και πέρα απ’ την αντίληψή μου (εκεί που ξέρω ότι υπάρχει ένα «χάος»), ή αν ο Στέφανος Δασκαλάκης μου δίνει μαζί και μια «ζώνη ασφαλείας» για να ψηλαφίσω το χάος και να το «απολαύσω», όπως τον γύρο του θανάτου, απ’ τα πανηγύρια που πήγαινα παιδί στην Τρίπολη τον Δεκαπενταύγουστο;»
Την έκθεση συνοδεύει πλήρως εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση. Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία»

«Νεκρή φύση 2008 λάδι σε μουσαμά 50 x 70 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Χωρίς τίτλο (Εσωτερικό με φιγούρα) 2021 λάδι σε καμβά, 160 x 140 εκ. Αρ. Συλλογής ΤτΕ: 1493 Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Τράπεζας της Ελλάδος ©Τράπεζα της Ελλάδος 2022″

Event Information

Felioscollection Φωκίωνος Νέγρη 16, 11257 Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 9 Μαρτίου, 17.00 21.00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου – 7 Μαΐου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή: 16.00 -20.00, Σάββατο 12.00 – 17.00 Κυριακή: 12.00-15.00 Είσοδος ελεύθερη
Κλειστά:25 Μαρτίου και 21-23 Απριλίου
Φωτογραφίες έργων: Katoufas Brothers
 Πληροφορίες: 21088246811, www.felioscollection.gr info@felioscollection.gr

Ο εκθεσιακός χώρος «16 Φωκίωνος Νέγρη» έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική, κατά την παραμονή του κοινού σε όλους τους χώρους.

Last modified: 08/03/2022