Στάθης Φώτης: Προσωπικό πεδίο καταγραφής συμβάντων

Η gallery genesis παρουσιάζει την πρώτη έκθεση της νέας εικαστικής περιόδου 2020 – 2021 του Στάθη Φώτη «x [ΚΟΙΝΩΝΙΑ] – Ζωγραφική – Κατασκευές». Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης, κείμενο καταλόγου: Μαρία Δεληθανάση. Διάρκεια έκθεσης από τις 17 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου.

«Το πιο απλό αλλά και μεγάλο πρόβλημα της επικοινωνίας είναι η ψευδαίσθηση ότι έχει γίνει»
George Bernard Shaw

«Επικοινωνία»
Μια περιπλάνηση στο χώρο που δομείται από τα εικαστικά δημιουργήματα του Στάθη Φώτη, είναι ικανή να καταστήσει τον επισκέπτη εμπλεκόμενο σε ένα επικοινωνιακό δίκτυο, όπου πομπός και δέκτης εναλλάσσονται στο χώρο, στο χρόνο, στην εκάστοτε επιλογή ή ανάγκη.
Άλλοτε η συνομιλία απαντάται ανάμεσα στον ίδιο τον εαυτό εγκολπώνοντας διάθεση περισυλλογής και ενδοσκόπησής.

Ο κρίνος της Παναγίας

Άλλοτε πάλι εκτείνεται σε μία υπερβατική και υψηλότερη διάσταση και αναζητά κάτι σεπτό και θείο για να αφομοιωθεί.  Συχνά οι μορφές μέσα σε αυτές τις δομές συναντώνται σαν σε ραντεβού και δίνεται έτσι παύση στην αναγκαιότητα να εκτείνουν προς τα έξω άλλο λόγο η δράση: παραμένουν πλήρεις μέσα στα «φωτεινά κουτάκια τους», αποκλείοντας κάθε διάθεση εξωστρέφειας και επιβαλλόμενης συναναστροφής όπως συμβαίνει και στη ζωή όταν επιλέγεις να προφυλάξεις τις πολύτιμες προσωπικές επαφές ή τον έρωτα. Σε αυτή την εικαστική πορεία οι μνήμες που συχνά αναπαριστώνται στα διοράματα είναι ατομικές ή συλλογικές και εμπίπτουν σε ένα γενικότερο πνεύμα ομαδικής διεπαφής που περιενδύεται από τις αρχές της συμπαιγνίας και της αρμονίας.

Σταυρός κατασκευή_μικτή τεχνική (plexiglass, ριζόχαρτο, φώς) 45χ34χ12

Ο Στάθης Φώτης συχνά εποπτεύει και άλλοτε εμπλέκεται ή απλώς διηγείται ιστορίες ανασυνθέτοντας επικοινωνίες απεκδυόμενος κάθε τετριμμένο τρόπο. Ορμώμενος από μία φυτολογική του μελέτη και το σκελετό των νευρώνων των νούφαρων, επιχειρεί να σχηματίσει ένα «νέο δίκτυο» που κάποτε στις διασταυρούμενες ενώσεις του οι σκέψεις, τα συναισθήματά και οι δράσεις παγιδεύονται όμως το εκάστοτε διάκενο αυτών των πλεγμάτων επιβάλλει στο φως να μπει και να διαπεράσει το κάθε εμπόδιο.
Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα προσωπικό πεδίο καταγραφής συμβάντων, που υπερβαίνουν το άτομο και τείνουν να αποτελούν καθολικές έννοιες, δοσμένες μέσα σε αυτά τα τρισδιάστατα στιγμιότυπα ποικιλόμορφων, αυτοτελών και συνάμα αλληλοεξαρτώμενων αφηγήσεων. Μικροί, σύνθετοι και ανεξάρτητοι μικρόκοσμοι βιωμένων εμπειριών που αναμένουν να τους συναισθανθείς με ειλικρίνεια απαιτώντας επαφή.

Ο Βασιλιάς κατασκευή_μικτή τεχνική (plexiglass, ριζόχαρτο, φώς) 45χ34χ12

Μαρία Δεληθανάση / Ιστορικός Τέχνης

Event Information
Gallery GenesisΧάριτος 35, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, 18.00 – 22.30
Διάρκεια Έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου  – 10 Οκτωβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.30 – 21.00, Τετάρτη – Σάββατο 11.30 – 15.30
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com,
www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

Last modified: 08/09/2020