Σπύρος Λύτρας: Ο άνθρωπο και η προσδοκώμενη κάθαρσή του

Ο γνωστός εικαστικός Σπύρος Λύτρας μετά την απόλυτα επιτυχημένη του ατομική έκθεση στο Παρίσι, παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στην Αθήνα στην gallery genesis με τίτλο «Συνάντηση». Η έκθεση διαρκεί την 1 ως τις 17 Δεκεμβρίου σε καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια Γιώργου Τζάνερη.
Την έκθεση προλογίζει, ο Δημήτρης Παυλόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Άνθρωπος με γάτα

Συνάντηση
Ο Σπύρος Λύτρας, γεννημένος στην Ιτέα, έχει κατορθώσει να συνδυάσει αρκετές στιγμές του γεμάτου ανεπανάληπτα βιώματα χαλαρού παιδικού περιβάλλοντος του και ασφυκτικές επιταγές του χρόνου των βιοτικών μελημάτων με ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο. Δεν είναι καθόλου χωρίς σημασία ότι οι μορφές του, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για άλλα έμβια όντα, μοιάζουν – αλλά δεν είναι!- ανέκφραστες. Κοινό τόπο συνιστά η άποψη ότι προσαρμοζόμαστε λίγο ή πολύ σε νέα δεδομένα, διατηρώντας μέσα μας εικόνες, θετικές ή αρνητικές, από τα πρώτα καθοριστικής σημασίας χρόνια της συνειδητής ζωής μας.

Στα έργα του αποδίδονται μορφές με περιγεγραμμένα σώματα και με καθηλωτικά μάτια, απαρτισμένες από μικρά, κλειστά γεωμετρικά σχήματα που ενέχουν εσώτερες ανταποκρίσεις, όπως συνέβαινε στη ζωγραφική του ύστερου ευρωπαϊκού 19ου αιώνα. Κάποιες λεπτομέρειες, όπως αλλοτινών καιρών παιχνίδια και κομμώσεις, το σκάκι, ένα ανθοδοχείο, ένα καράβι, φυτά και λουλούδια, ενισχύουν την ένταση στον χώρο και στην ατμόσφαιρα των έργων. Η εμμονή της μνήμης γίνεται βασανιστική, αποβαίνει όμως και απολυτρωτική για τη διαφυγή που προσφέρει.

Εκδρομή

Δεν είναι άσχετη προς τα νοήματα που επιζητεί να υποβάλλει με τα έργα του η επιλογή διάχυτης κλίμακας ψυχρών, κατά κανόνα, χρωματικών τόνων. Η σχέση με τη φύση διακρίνεται, ο σεβασμός προς στοιχεία της δεν παραγνωρίζεται. Οπωσδήποτε πρόκειται για ώριμη ζωγραφική εμβάθυνσης σε ψυχικές σφαίρες, με σαφείς στόχους τον άνθρωπο και την πάντοτε προσδοκώμενη κάθαρσή του.
Δημήτρης Παυλόπουλος

Οπτικές Συνομιλίες

Event Information

Gallery GenesisΧάριτος 35, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 1 – 17 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 21.030, Τετάρτη – Σάββατο 12.00 – 15.00
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com,
www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

Last modified: 29/11/2022