Σπύρος Δομαζάκης: «ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ» – Μια Φωτογραφική Χορογραφία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, παρουσιάζει την Έκθεση Φωτογραφίας  «ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ» – Μια Φωτογραφική Χορογραφία, του σκηνοθέτη – φωτογράφου Σπύρου Δομαζάκη, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Άννας Χασανάκου, υπό την σκέπη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στο πλαίσιο δράσεων της οποίας υποστηρίχθηκε και φιλοξενείται.
Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης στο έντυπο που τη συνοδεύει: «Η εκθεσιακή αφήγηση αρθρώνεται σε 15 σκηνές – “μυθολογίες”, μέσα από 22 φωτογραφικά έργα – εικόνες χορευτών που αναπαριστούν αρχαίους ελληνικούς μύθους και παραστάσεις αγγείων, με φόντο τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Κορίνθου και Νεμέας.  

«Το δώρο της Μήδειας», Κρήνη Γλαύκη, Αρχαία Κόρινθος


Ο Φωτογράφος βλέπει στην ελληνική μυθολογία μια αστείρευτη πηγή εικόνων και θεμάτων και επιχειρεί, μέσα από τη δική του εικαστική γλώσσα, μια ερμηνευτική προσέγγιση στα πανανθρώπινα και διαχρονικά ζητήματα που θέτει.
Αφετηρία και οδηγό στο έργο του αποτελούν τα ίδια τα μνημεία, τα οποία γίνονται οι πρωταγωνιστές, αλλά και το “αιώνιο” σκηνικό μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση.
Η αναφορά στις “μυθικές” μορφές της Nelly’s, της πρώτης Ελληνίδας φωτογράφου που φωτογράφησε χορεύτρια στην Ακρόπολη, αλλά και της Ισιδώρας Ντάνκαν, “μητέρας του σύγχρονου χορού”, είναι έκδηλη στο έργο του. 

Η Νίκη, Ναός του Διός, Αρχαία Νεμέα


Έτσι, πλάι στον μικρό αρύβαλλο με τον χορό του Πυρβία που παίρνει σάρκα και οστά, στέκεται, ανάμεσα σε έναν κόσμο Θεών και Ηρώων, η φιγούρα της Ισιδώρας Ντάνκαν, συμπληρώνοντας ένα παζλ συμβόλων και αναφορών που διέρχεται τους αιώνες και μέσα από τη ματιά του φωτογράφου, μετουσιώνεται σε μια νέα μυθοπλασία».
Η παραγωγή της φωτογράφησης αποτέλεσε σύμπραξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας με την Εταιρεία Παραγωγής ATW Productions.

Ρέουσα Κίνηση- Isadora Duncan

Αρχική εικόνα: «Απολλώνειο φως», Ναός του Απόλλωνα, Αρχαία Κόρινθος  

Event Information

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, Αρχαία Κόρινθος, Τ.Κ. 20007, Αρχαία Κόρινθος, Κορινθία
Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιουνίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2023
Θερινό Ωράριο Λειτουργίας: Έως 31 Αυγούστου, 08.00-20.00 από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου, 08.00-19.30 Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες:  τηλ.: (+30) 27410 31207, efakor@culture.gr, www.corinth-museum.gr

 

Last modified: 19/09/2023