Σοφία Παπαθανάση – «Over and Beyond»

Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Παπαθανάση«Over and Beyond», παρουσιάζεται στη γκαλερί «Αστρολάβος – δεξαμενή» από τις 134 Μαΐου ως τις 2 Ιουλίου.
Στη νέα της ατομική έκθεση στην Αθήνα η καλλιτέχνης εξελίσσει την εξπρεσιονιστική γραφή της παρουσιάζοντας έργα που εφορμώνται από το αστικό τοπίο, το οποίο αποδίδεται με έμφαση στην κίνηση, την προοπτική και τους ρυθμούς τόσο των δομικών όσο και των φυσικών του στοιχείων. Πρόκειται για μια απεικόνιση ιδιαίτερης εκφραστικότητας όπου το φυσικό με το αστικό τοπίο μοιάζει να συνδιαλέγονται χορογραφικά σε εικόνες που παραπέμπουν στο όνειρο ή τη φαντασία.
H ιστορικός Τέχνης Μαρία-Μόσχα Καρατζόγλου αναφέρει για τη δουλειά της: « Αυτός είναι ο κόσμος της Σοφίας Παπαθανάση, ένας κόσμος στον οποίο το φυσικό και το τεχνητό δεν αντιμάχονται το ένα το άλλο, αλλά συντίθενται κάτω από το ενοποιητικό φως και τον άνεμο. Ένας κόσμος τον οποίο η ποιητική ματιά της καλλιτέχνιδας παραλλάσσει όσο και όπως νομίζει για να εκφράσει το όραμά της, που απλόχερα μας προσφέρει να απολαύσουμε και να γίνουμε κι εμείς κοινωνοί του. Σοφία ΠαπαθανάσηΠερισσότερο οραματική από ποτέ, η καλλιτέχνιδα στα τελευταία αυτά έργα της οδηγείται σε ολοένα και μεγαλύτερη αφαιρετικότητα, καθώς οι μορφές της γίνονται συχνά απλές υπομνήσεις, περιγράμματα και τα εκάστοτε μοτίβα αποκτούν μια μελωδική, κατά το arabesque του Matisse, διάσταση. Οι άξονες των δομικών στοιχείων της πόλης και τα επιμέρους στοιχεία του φυσικού τοπίου συχνά αλληλοδιασταυρώνονται και αλληλοδιαπερνώνται με ποιητική «αυθαιρεσία», ενώ το χρώμα της, υπακούοντας στη λογική του καθ’ όλου και όχι του επιμέρους, τονίζει αυτή την συνολική εμπειρία μιας ποιητικής αναγέννησης της πόλης. Η προοπτική της και τα σημεία φυγής των εικόνων της, καθώς και η παράθεση πολλαπλών επιπέδων, ακόμα και όταν δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην εμπειρία μας, μας δίνουν μια αίσθηση οργάνωσης αλλά και μια αίσθηση παραδόξου, που ακόμα και όταν δημιουργούν «περίεργες» προοπτικές αναμορφώσεις, διατηρούν μια λογική επαλληλότητας ενός βάθους πεδίου, που μέσα στην ανορθοδοξία του μοιάζει να έχει μια λογική συνέπεια. Τα έργα της Σοφίας Παπαθανάση συνδέουν την εξπρεσιονιστική γραφή με την υπερρεαλιστική χροιά. Η απεικόνιση των εκάστοτε στοιχείων της ύλης γίνεται τελικά με τρόπο τέτοιο, που οδηγεί στην μετάπλασή της σε κάτι πέρα και πάνω από αυτήν».

Event Information
Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣΔεξαμενή», Ξανθίππου 11, πλατ. Δεξαμενής, Κολωνάκι
Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Μαΐου
Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαΐου – 2 Ιουλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 16.00 και 17.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 7294342,3 http://astrolavos.gr

 

Last modified: 20/05/2022