Σοφία Γαϊτάνη: Συνταξιδιώτες στην περιπλάνηση της

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani αποχαιρετά το 2019 και παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού – ιδιοκτήτριας  Σοφίας Γαϊτάνη με τίτλο «Ταξιδεύοντας»  από τις 11 ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Από τη Ζωή στη Δημιουργία Ένα ολοκληρωμένο project βρίσκει την θέση του στο χώρο Artshot – Sophia Gaitani στην Ακρόπολη. H Σοφία Γαϊτάνη επανέρχεται με την «Ζωή» της και ολοκληρώνει τον κύκλο που έχει ανοίξει με αυτό το θέμα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτήν τη φορά η «Ζωή» ταξιδεύει περισσότερο και κάθε μήνα του χρόνου βρίσκεται και σε ένα διαφορετικό μέρος.

Κένυα

Έτσι, στους καμβάδες της ζωγράφου παρελαύνουν πόλεις όπως η ΝέαΥόρκη, το Λονδίνο, το Μπαλί, το Μαϊάμι, το Χονγκ Κονγκ, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, η Αγία Πετρούπολη, η Λισαβώνα, η Κένυα, η Μύκονος και η Κωνσταντινούπολη. Άλλοτε με πιο έντονα χρώματα για τις ηλιόλουστες μέρες και άλλοτε με πιο σκοτεινή διάθεση για να αποδωθούν οι νυχτερινές αποχρώσεις, η Σοφία Γαϊτάνη συνεχίζει να περνάει στον θεατή αισιόδοξα μηνύματα – πολλές φορές γράφοντάς τα αυτούσια πάνω στα έργα της: πότε με περισσότερο και πότε με λιγότερο glitter, αλλά πάντα με έντονη την υφή από την σπάτουλα. Ποια είναι τελικά η «Ζωή» της; Είναι ίσως αυτό το «κάτι» που έχουμε μέσα μας, η πολύ ιδιαίτερη δύναμη της ψυχής μας που μας ωθεί να κάνουμε αυτό που θέλουμε και το οποίο καλούμαστε να κάνουμε. Είναι το ελεύθερο πνεύμα μας που ζητάει όλο και περισσότερες εμπειρίες και όμορφες στιγμές.

Μπαλί

Είναι ό,τι μας σπρώχνει να ξεκινάμε την κάθε μέρα μας με νέα όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Είναι, τέλος, η ίδια η ψυχή της ζωγράφου που παίρνει σχήμα, χρώμα και που, τελικά, μετατρέπεται με τη σειρά της σε χρηστικό αντικείμενο – εδώ μιλάω περισσότερο για την μεταφορά της σε plexiglass. Η Σοφία Γαϊτάνη, όμως, δεν σταματάει εκεί μιας και δεν ξεχνάει και την ιδιότητά της ως γραφίστρια. Με αγάπη πάντα για τα χρηστικά αντικείμενα, φτιάχνει ένα ημερολόγιο με βάση όλο το concept FILIA ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει το «γούρι» της –  ένα κόσμημα με τίτλο Twins 2020 που δεν είναι παρά ένα παζλ με θέμα την ένωση των δύο αντιθέτων που αλληλοσυμπληρώνονται. Η ύπαρξη των δύο αντίθετων και συμπληρωματικών δυνάμεων – της αρσενικής και της θηλυκής – στη δημιουργία του κόσμου είναι αιώνια, διαχρονική και ενυπάρχει σε κάθε πραγματικότητα και σε κάθε ον.

TWINS 20

Στην κινέζικη φιλοσοφία εκφράζεται μέσα από τον πολύ γνωστό συμβολισμό του Γιν-Γιανγκ. Εκεί, το λευκό και το μαύρο αντιμάχονται αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται συμβολίζοντας το ίδιο το σύμπαν καθώς και τον αιώνιο χορό της δημιουργίας.
Με το κόσμημά της αυτό, λοιπόν, η Σοφία Γαϊτάνη δεν θέλει παρά να μας βάλει στο κέντρο αυτού που αποκαλούμε τέχνη και δημιουργία μιας και αυτή η τελευταία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αρμονική συνύπαρξη μιας αρσενικής και μιας θηλυκής αρχής. Τι πιο όμορφα θέματα για μια ατομική έκθεση: η ζωή, η ψυχή και η δημιουργία. Και οι τρεις λέξεις εκφράζουν απόλυτα τον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση της καλλιτέχνιδας τα οποία και μας προσφέρει απλόχερα. Εκτίθεται, δηλαδή, χωρίς φόβο.
Αυτό εξάλλου δεν είναι το νόημα της έκθεσης;

Ήρα Παπαποστόλου, Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης

Event Information
Gallery artshot Sophia Gaitani Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα  metro Ακρόπολη
Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 11 – 31 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.00 – 20.30 ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 13.00 – 17.00
Πληροφορίες: Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311, artshot@sophiagaitani.gr , gaitani.sophia@gmail.comwww.sophiagaitani.gr

Last modified: 08/12/2019