ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ ΜΠΑΛΑΝΟΥ ΕΛΛΗ

Με Μικρασιάτες γονείς από την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, γεννήθηκε το 1931 στο Ψυχικό.
Σπούδασε ζωγραφική, ενδυματολογία και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Σχολή Δοξιάδη, με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου και Τάσσο. Συνέχισε με σπουδές Ιστορίας της Τέχνης στην Universita per Stragnieri (Perugia της Ιταλίας) με υποτροφία από το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) ενώ συχνά επιμελήθηκε μουσικά, εκπομπές Ραδιοφωνικού Θεάτρου. Το 1965 υπήρξε η πρώτη σκηνογράφος και ενδυματολόγος  στο Θεατρικό τμήμα της τότε νεοϊδρυθείσης Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).
Συνεργάστηκε συχνά ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος με την Εθνική Λυρική Σκηνή, και ως μουσικός επιμελητής με το Εθνικό Θέατρο και άλλα Αθηναϊκά Θέατρα.
Από το 1961 αποτυπώνει με τα σκίτσα της τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας  στις στήλες της θεατρικής, μουσικής και χορευτικής κριτικής στην εφημερίδα «Μεσημβρινή» και το περιοδικό «Εικόνες» της Ελένης Βλάχου. Από το 1974 έως και το 2011 συνέχισε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», κλείνοντας έτσι συνολικά 50 χρόνια αποτύπωσης της πολιτιστικής κίνησης της Αθήνας με τα αναγνωρίσιμα πλέον σκίτσα της, που αποθανατίζουν σε λίγες κομψές γραμμές το άρωμα κάθε παράστασης.
Μέρος των χιλιάδων σκίτσων του Αρχείου της έχει εκδοθεί σε δύο τόμους (Εκδόσεις Λ. Μπρατζιώτη):
«30 Χρόνια σκίτσα, Θέατρο – Μουσική – Χορός», (1988)
«Σχέδια Έλλης Σολομωνίδη Μπαλάνου, 1987-2007», (2008)
Έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ένωση Σμυρναίων, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer.
Το 2011 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας.
Όπως είπε ο Γιάννης Τσαρούχης: «…H Έλλη Σολομωνίδη Μπαλάνου είναι από ’κείνα τα πρόσωπα της εποχής μας…
Σκιτσάρει όχι για να δείξει το ντοκουμέντο ενός γεγονότος, αλλά ένα ντοκουμέντο της ψυχής της…».

Last modified: 25/10/2018