ΣΚΟΥΡΤΑ ΣΜΑΡΑΓΔΑ – ΜΑΡΙΑ

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σπούδασε Γλυπτική σε μάρμαρο στη Σχολή καλών τεχνών της Τήνου και στη συνέχεια Ζωγραφική, Γλυπτική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για 16 χρόνια, με δάσκαλους, τους  Γ.Μόραλη, Ν.Κεσσανλή, Θ.Εξαρχόπουλο, Δ.Καλαμάρα και Γ. Λάππα. Παρακολούθησε μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ecole des beaux Arts (Paris) με δασκάλους τους Jeanclos και Garrant. Σπούδασε Τεχνική της Διαφάνειας της Ρώσικης εικόνας με δάσκαλο τον Père G. Dropot (Paris) και βυζαντινή εικόνα  στο μοναστήρι «Ευαγγελισμός» στην Πάτμο με τη μοναχή Ολυμπιάδα. Στο Βερολίνο συμμετείχε στα εργαστήρια συντήρησης χάρτου της Staad Bibliotheke. Εκπονεί, διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το 2013, κλήθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία της Ουκρανίας και παρουσίασε την Έκθεση «Βυζαντινές Μεταγραφές» στην Λαύρα του Κιέβου.
Το 2016,  πραγματοποίησε ατομική έκθεση στο διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (μουσειοσυσκευή) με θέμα «Βυζαντινές Μεταγραφέςκαι η τεχνική της διαφάνειας».
Το 2017 εκθέτει, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Μουσείων, μια σειρά εγκαταστάσεων με τίτλο τα «Ανάλεκτα- Υποθετικές ανακατασκευές ιστορίας και μνήμης»  στους εμβληματικούς αρχαιολογικούς τόπους του Μυστρά και της Μονεμβασιάς.
Το 2018 εκθέτει  στο Μπελλώνιο Μορφωτικό Ιδρυμα Σαντορίνης μια σειρά  με Μεταγραφών από Χειρόγραφα του Αγ.Ορους με θέμα «Ο Ζωδιακός Κύκλος»
Το 2005 επισκέφτηκε τον ιστορικό τόπο της Πομπηίας και  ασχολήθηκε με τη θεματική της Πομπηίας, εστιάζοντας στη χλωρίδα και την πανίδα όπως απεικονίζονται στις σωζόμενες τοιχογραφίες. Εξέθεσε μέρος της δουλειάς, το 2009 και το 2012 και συνέχισε να εργάζεται μέχρι σήμερα ολοκληρώνοντας τη θεματική ενότητα. Η συνολική έκθεση είναι αποτέλεσμα της σχέσης της καλλιτέχνιδος με τη σύγχρονη τέχνη και παρουσιάζεται ως μουσειοσυσκευή που περιέχει δρώμενα, εγκατάσταση και έργα που λειτουργούν ώς αφήγηση

Last modified: 13/11/2018