Γεννήθηκε το 1936 στην Καστοριά
Το 1948 μεταναστεύει με τη μητέρα του Τρυγόνα στη Νέα Υόρκη, όπου από το 1939 έχει μεταναστεύσει ο πατέρας του Δαμιανός.Το 1955 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Κατοικεί μέχρι σήμερα στη Νέα Υόρκη
Σπουδές: Μετά το Memorial High School, σπουδάζει με υποτροφία (1954-1959) στη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Rutgers University, στο Νιου Τζέρσεϊ. Με επιχορήγηση που πήρε από το ίδρυμα Γούντροου Ουίλσον το 1959, συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1961, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην σχολή δραματικής τέχνης της Στέλλα Άντλερ.
Στο Νιου Τζέρσεϊ γνωρίζεται με τους καλλιτέχνες Άλαν Καπρόβ και Τζορτζ Σιγκάλ. Μετέχει σε εκθέσεις του πρώτου και ποζάρει ως μοντέλο στα έργα του δεύτερου. Επηρεάζεται από τον Κλάες Όλντενμπουργκ, έναν από τους δημιουργούς της Ποπ Αρτ και τον εντάσσει, μεταξύ άλλων, μαζί του καλλιτεχνικά στην Σχολή του Νιού Τζέρσεϊ.
Το 1969 παράδιδε μαθήματα γλυπτικής στο Yale University, New Haven και το 1971-1972 δίδασκε στο Brooklyn College, ενώ το 1977 έδωσε σειρά διαλέξεων στη Ρώμη. Εξερευνά από την αρχή της καριέρας του όλα τα μέσα, από τη γλυπτική και τη ζωγραφική μέχρι τη φωτογραφία και την εγκατάσταση, αδιαφορώντας για τις διακρίσεις ανάμεσα στην υψηλή ή τη χαμηλή τέχνη. Εκθέτει για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1968 αλλά η αναγνώριση ξεκινά το 1971 με την αναδρομική έκθεση των Boxes στο Museum of Contemporary Art και το 1972 με την αναδρομική του στο Whitney Museum of American Art.
Η μεταστροφή του από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική στη φωτογραφία γίνεται εμφανής στις αρχές της δεκαετίας 1970. Το 1972 αγοράζει την πρώτη του φωτογραφική μηχανή Πόλαροϊντ. Το 1975, ανακαλύπτει τις ιδιότητες των βαφών των φιλμ πόλαροϊντ Δουλεύει πάνω σε πολυμεσικές συνθέσεις εικόνων κολάζ και μετασχηματίζοντας τις σκιές και τις αποχρώσεις φωτογραφιών με εκτυπώσεις πόλαροϊντ, για να δημιουργήσει αυτό που ονομάζει «Φωτομεταμορφώσεις». Παρά την αρχική στάση του να μην επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, αρκετά έργα του εμπνέονται από τα μητρικά ερεθίσματα και τις παιδικές αναμνήσεις όπως οι βυζαντινές εικόνες και το «κακό μάτι».
Τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να δημιουργεί με προγράμματα σε computer, συνδυάζοντας τον υπερφυσικό με τον πραγματικό κόσμο της φωτογραφίας. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του είναι η δημιουργία των μικρών ταινιών photoflicks.
Οι πρώτες εκθέσεις έργων του στην Αθήνα οργανωθήκαν από την γκαλερί Jean & Karen Bernier (1978,1984,1986). Ακολούθησε το 2005 στην Εθνική Πινακοθήκη με τίτλο Περιπέτειες στο Εγώ. Το 2009, ο Λουκάς Σαμαράς επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής συμμετοχής της 53ης Μπιενάλε της Μοντέρνας Τέχνης της Βενετίας με θέμα Φτιάχνοντας Κόσμους (Making Worlds). Η τελευταία έκθεσή του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, το 2011.
Last modified: 25/05/2012