Ραφαέλα Στρεβλού – Εφιαλτικοί Κόσμοι

Την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο  «Out of the Burrows», παρουσιάζει η Ραφαέλα Στρεβλού στη γκαλερί ArtShot – Σοφία Γαϊτάνη. Η έκθεση διαρκεί ως τις 16 Νοεμβρίου.
Τα περισσότερα παραμύθια, φλερτάρουν με το κακό, το χρησιμοποιούν με σκοπό να προσδώσουν στην ιστορία που αφηγούνται ανασφάλεια και μια σχετική δόση αγωνίας. Τα έργα της Ραφαέλας Στρεβλού, απεικονίζουν σκηνές βγαλμένες από εφιαλτικούς κόσμους, με πρωταγωνιστικό ρόλο το στοιχείο του φανταστικού, με σκοπό να αντιμετωπίσει ο θεατής, την πιο σκοτεινή πλευρά του συνειδητού και ασυνείδητου κόσμου. Να βγουν στην επιφάνεια πτυχές του ψυχισμού μας, καταπιεσμένοι φόβοι και συναισθήματα από τα οποία προσπαθούμε να ξεφύγουμε, επιδιώκοντας λύτρωση και κάθαρση.
Οι ειδικές θεματολογίες των έργων της, απεικονίζουν φανταστικά τοπία, στα οποία δημιουργεί εικόνες – στιγμιότυπα από μια σκηνή. Μία σκηνή όπου οι ανθρωπόμορφες φιγούρες με κεφάλια ζώων, σταματούν την οποία δράση τους και στρέφοντας το βλέμμα προς εμάς, παίρνουν τη θέση του απειλητικού, του κρυμμένου, του επικείμενου κακού. Το σύνολο αυτής της αφήγησης, είναι επηρεασμένο από τη φαντασία, τα παραμύθια τη μυθολογία και τη μουσική.
Στα έργα της Στρεβλού, κυριαρχούν οι ψυχροί χρωματισμοί με κοντινές τονικές σχέσεις, δημιουργώντας μία θαμπή ατμόσφαιρα, που περιβάλλει τους χαρακτήρες, διεγείρει συναισθήματα, μνήμες και εντείνει στη γενική αίσθηση του εφιαλτικού, δημιουργώντας μια συνθήκη από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις. Τα κεφάλια ζώων, δημιουργούν ένα αίσθημα αβεβαιότητας και λειτουργούν ως μια μάσκα, η οποία εμποδίζει να καταλάβουμε τις προθέσεις τους. Αν όμως αφεθούμε στην εικόνα, συχνά παρατηρούμε φωτεινές κηλίδες, που λειτουργούν λυτρωτικά σαν διέξοδοι, από τις οποίες πιστεύουμε πως κάποια στιγμή μπορούμε να βγούμε.
Ραφαέλα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και πιστεύουμε σε σένα.
Σίγουρα θα επικοινωνούμε με τα έργα σου, για ακόμη πιο πολλά.
Καλή αρχή, καλή επιτυχία στην πρώτη σου ατομική έκθεση!

Tο κείμενο αυτό που γράψαμε, βασίστηκε αποκλειστικά στις σημειώσεις της Ραφαέλας Στρεβλού, τις οποίες ενστερνιζόμαστε απόλυτα.
Γιώργος Καζάζης και Παναγιώτης Σιάγκρης
Αθήνα, Οκτώβριος 2023

Event Information

Gallery artshot Sophia Gaitani Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα  metro Ακρόπολη
Εγκαίνια: Τρίτη 24 Οκτωβρίου,
Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου – 16 Νοεμβρίου2023
Ώρες λειτουργίας: ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.00 – 20.30 ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311, artshot@sophiagaitani.gr , gaitani.sophia@gmail.comwww.sophiagaitani.gr

Last modified: 26/10/2023