Ραλλού Παναγιώτου –  Πεδίο νέων πιθανοτήτων και συσχετισμών

Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση Body Panels Mirrors Lights της Ραλλούς Παναγιώτου, από τις 23 Φεβρουαρίου.
Στην έκθεση Body Panels Mirrors Lights δύο σειρές έργων, μια σειρά γλυπτών και μία τυπωμάτων, ξεδιπλώνονται μαζί, δημιουργώντας πολυδιάστατες συνδέσεις σε ένα επικαλούμενο τοπίο, ταυτόχρονα εξωτερικό/εσωτερικό, αστικό/εξοχικό, κατοικημένο/άδειο.  Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες,  συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.
Η σειρά των τυπωμάτων απεικονίζει μεμονωμένα, εσωτερικά και εξωτερικά μέρη αυτοκινήτων, εικόνες που βρέθηκαν κι επιλέχθηκαν βάση μιας ιδιαίτερης αίσθησης ψυχολογικής υποβολής. Οι εικόνες απομονώνονται, διπλώνονται,  μεγεθύνονται, γίνονται σχεδόν αφαιρετικές, μετατρέποντας το αντικείμενο σε σκηνικό τοπίο. Τα ονόματα και οι ορολογίες αυτών των στοιχειωδών τμημάτων με τη σειρά τους αποτελούν ένα μηχανισμό αφήγησης, μια γλώσσα για χωρικότητα, όρια, εκκίνηση,  που συνδέεται με  τη συνύπαρξη.

«Νon starter in the hall», (Arancio Solare) 2021. Μάρμαρο, αλουμίνιο και βαφή αυτοκινήτων Lancia 110 x 91 x 6 εκ. Φωτογραφία: Πάρις Ταβικιάν Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη & γκαλερί Benrier/Ηλιάδη

Στη σειρά με γλυπτά, επιφάνειες από ανάγλυφο μάρμαρο, λάκα, χυτό μέταλλο επικαλυμμένο με βαφές αυτοκινήτου (σε μια παλέτα επιλεγμένη τόσο για τη χρωματική της ιδιότητα όσο και για μια εσωτερική στοίχιση των ονομάτων και της μάρκας του κάθε χρώματος) συνδέονται μεταξύ τους σε συνθέσεις κι εμφανίζονται ταυτόχρονα ακίνητες και σε δυνητική δράση. Στις συνθέσεις, το σώμα συγχωνεύεται με τον χώρο, καθημερινές χειρονομίες και βιομηχανικά αντικείμενα αντηχούν σε μια βαθύτερη κλίμακα, ιστορική και γεωλογική. Με αναφορές σε μια ζωγραφική συγχώνευση του σώματος και του υλικού πλαισίου του, όπως στον Λορέντζο Λόττο και στον Κάρλο Κριβέλλι, λεπτομέρειες ρούχων, η πτυχή μιας γραβάτας, η καμπύλη μιας τζην τσέπης, ξεφεύγουν από τη χρηστική τους αξία και υποβόσκουσες θεμελιακές ιδιότητες παίρνουν κεντρικό ρόλο. Η αίσθηση και η μνήμη συμπίπτουν, μετουσιώνονται στο συμβολικά μονιμότερο υλικό, όπου το προσωπικό και φευγαλέο παίρνουν τις διαστάσεις και την ένταση του ιστορικού και του κοινωνικού.
Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης διαδραματίζεται στον αρνητικό χώρο ανάμεσα στα έργα, με το κάθε έργο να είναι η καταγραφή τμήματος από ένα σύνολο που παραμένει άγνωστο και απρόσιτο στον θεατή. Μέσα από σχέσεις αλληλεπίδρασης ο αρνητικός χώρος ανάμεσα στα έργα μετατρέπεται σε ένα πεδίο νέων πιθανοτήτων και συσχετισμών.

Event Information
Γκαλερί Bernier – Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο 11851 Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, 18.00 -21.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Φεβρουαρίου -31 Μαρτίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10.30 – 18.30 Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ +30 210 3413938 – 7, fax +30 210 3413938 www.bernier-eliades.gr

 

Last modified: 02/03/2023