Ράνια Σχορετσανίτη: Μεταμορφώσεις θραυσμάτων

Στο Οθωμανικό Λουτρό των Τρικάλων η Ράνια Σχορετσανίτη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «Μεταμορφώσεις Θραυσμάτων». Την έκθεση επιμελείται η Μπία Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια εκθέσεων, Γ.Γ. AICA Hellas. Διάρκεια έκθεσης 4 Ιουνίου 14 Ιουλίου.
«Τα πρόσφατα έργα της Ράνιας Σχορετσανίτη συνθέτουν μια βιωματική, συμβολική εγκατάσταση σε αρχιτεκτονική συνάφεια με τον εκθεσιακό χώρο στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων του 16ου αιώνα.
Η ενότητα «Land» του 2019-2020 είναι ένα ιδιότυπο εικαστικό ημερολόγιο. Η καλλιτέχνις χαρτογραφεί με ψηφίδες τις ποδηλατικές διαδρομές της στο ποτάμι και την παλιά πόλη των Τρικάλων. Αποτυπώνει φευγαλέες εικόνες, σπαράγματα της μνήμης από τη Θεσσαλική γη, μαζί με τη θέα των Μετεώρων όπως την αντικρύζει από το μπαλκόνι της. Τα φυσικά χρώματα των ψηφίδων αναπαράγουν την περιορισμένη χρωματική γκάμα παλιότερων ζωγραφικών έργων της.
Τα τοπία απεικονίζονται με τη μέθοδο της έμμεσης ψηφοθέτησης. Η απεικόνιση περιέχει την αποκάλυψη. Και αυτό διότι η εικόνα σχεδιάζεται αντίστροφα και εμφανίζεται μόνο στο τέλος της διαδικασίας όταν το έργο αναποδογυριστεί. Αυτή η πολυσύνθετη τεχνική των κλασικών Βυζαντινών ψηφιδωτών, μετατρέπεται στα χέρια της σε πρωτότυπο εργαλείο αφαίρεσης με το οποίο πλάθει ποιητικές σκηνές που κινητοποιούν τη φαντασία. Παράθυρα ονείρου και διαφυγής.
Η κάθε ψηφίδα, που κόβεται επίπονα από την ίδια, λειτουργεί ως δομική μονάδα, προκαλώντας ένα διάλογο με την ιδιαίτερη τοιχοποιία του κτιρίου. Διαγώνιες γραμμές και τραπέζια σχήματα διεισδύουν στα ψηφιδωτά, συνομιλώντας όχι μόνο με το διάκοσμο του τοίχου αλλά και με τις ανάγλυφες συνθέσεις της.
Τα έργα «Fragments» του 2020-2021, στημένα ιδιόρρυθμα ως επιτοίχια γλυπτά, αποτελούν συμπλέγματα από ξύλινες μονάδες που αναπαριστούν τραπέζια σε διάφορες προοπτικές και μεγέθη τα οποία μοιάζουν να περιστρέφονται. Παλιότερα οι γεωμετρικές αυτές μονάδες επικαλύπτονταν εξολοκλήρου με υφάσματα, συγκροτώντας συμπαγείς γλυπτικούς όγκους που απόκρυβαν την κρυφή εσωτερική δομή των έργων. Τώρα, η καλλιτέχνης αφαιρεί το περίβλημα και επιδεικνύει για πρώτη φορά τον γυμνό σκελετό, βαμμένο σε μαύρο χρώμα.
Με την αποκάλυψη του υπόβαθρου, εισάγονται οι έννοιες του κενού και του πλήρους, συμβάλλοντας στην αέναη μεταμόρφωση των έργων. Τα γεωμετρικά σχήματα σμίγουν και αραιώνουν με την κίνηση του θεατή στον χώρο, τροποποιώντας την αισθητική των συνθέσεων και μετατρέποντας τον πέτρινο τοίχο σε μέρος τους. Στη μεταμόρφωση αυτή έρχεται να προστεθεί η χρωματική μετάλλαξη. O γρανίτης που επενδύει τμήματα από τις ξύλινες μονάδες δημιουργεί αντανακλάσεις διαφόρων αποχρώσεων του μαύρου, αναδεικνύοντας μικροσκοπικά ίχνη γυαλιού που εμπεριέχονται στη φυσική του σύσταση. Η Σχορετσανίτη μετατρέπει τη διαδικασία πρόσληψης σε ένα οπτικό παιχνίδι που απαιτεί και τη σωματική εμπλοκή.
Τα τραπέζια παραπέμπουν σχηματικά σε σκάλα, μοτίβο που διακρίνουμε σε πολλά από τα έργα της όπως και στα ψηφιδωτά. Πρόκειται για μια αναφορά στην ουρανοδρόμο κλίμακα του Ιωάννη, μια κωδικοποιημένη αφήγηση για την σταδιακή ψυχική άνοδο, την ανθρώπινη υπέρβαση και την πορεία από τα γήινα στο θείο.
Ένα παλιότερο βίντεο του 2016 με τίτλο «Θάλασσα» στοιχειοθετεί μια ακόμα ιδιότυπη καταγραφή εμπειριών και συναισθημάτων. Το αλληγορικό ψυχογράφημα διαμορφώνει ένα αφηρημένο σχόλιο για τη ρευστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Προτάσσει την ανάγκη για πνευματική ανύψωση και ψυχικό εξαγνισμό, προσφιλής θεματική της Σχορετσανίτη που τώρα αποκτά νέα δυναμική καθώς αποτελεί το εννοιολογικό νήμα μιας έκθεσης η οποία ξετυλίγεται ψευδαισθησιακά σε έναν κατεξοχήν χώρο κάθαρσης.
Μπία Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης

 Επιτέλεση τη βραδιά των εγκαινίων: Ναταλία Διβάνη, Γιάννης Διβάνης, Αλέξανδρος Χήρας

Event Information
Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων, Καρδίτσης 1, 42100
Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Ιουνίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 4 Ιουνίου – 14 Ιουλίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 0900 -15.00 &18.30 – 21.30
Πληροφορίες: Τηλ. 24310766

 

 

 

 

 

Last modified: 04/06/2021