Προτάσεις του καθηγητή της ΑΣΚΤ Βασίλη Βλασταρά για την αντιμετώπιση της λεκτικής ή σωματικής κακοποίησης  

Αγαπητoί φοιτητές της ΑΣΚΤ
Τις τελευταίες μέρες και ύστερα από τα τελευταία γεγονότα που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου έπεσαν στην αντίληψή μου σχετικές διαμαρτυρίες στα social media από σπουδάστριες και σπουδαστές της ΑΣΚΤ.
Περιπτώσεις προσπάθειας μείωσης ηθικά ή επαγγελματικά λόγω φύλου ή ταυτότητας.
Περιπτώσεις κακοποίησης, λεκτικής ή και σωματικής.
Περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα από άτομα με κύρος ή άτομα εμπιστοσύνης.
Είναι ξεκάθαρη σε μένα η κοινωνική και πολιτική διάσταση του θέματος που προκύπτει.
Τι εννοώ με αυτό: Ο κίνδυνος να μείνουμε σε μια συζήτηση για το «θάρρος του θύματος» και να αποποιηθούμε την ευθύνη της οικοδόμησης ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και ενός δικτύου υποστήριξης μπορεί να φέρει τα θύματα σε άμεσο κίνδυνο έτσι ώστε να επαναθυματοποιηθούν, να τραυματιστούν ψυχικά και σωματικά, να στιγματιστούν κοινωνικά.
Κανένας δε βρίσκει το «θάρρος» έτσι τυχαία.

Dora Guo – Το σώμα ως αντικείμενο

Όσοι/ες δεν έχουν μιλήσει ακόμα το κάνουν γιατί στον σπουδαστικό ή επαγγελματικό τους χώρο, στην οικογένειά τους, στο φιλικό τους περιβάλλον, την κοινωνική συνθήκη που βιώνουν, η στάση των αρμόδιων υπηρεσιών, υγείας, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης, είναι  από ανύπαρκτη έως εχθρική.
Ο αγώνας για δικαίωση είναι σκληρός επειδή πρέπει να δοθεί δημόσια, ενάντια στη χυδαιότητα των αυτόκλητων κι επισήμων θεματοφυλάκων της πατριαρχίας, που επιθυμούν να κρύψουν την αλήθεια κάτω από τόνους λάσπης μισογυνισμού και ετεροκανονικότητας.
Ντρέπομαι για το φύλο μου, το 95% των κακοποιητών είναι άνδρες και στον καλλιτεχνικό χώρο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν καταγγέλλονται τέτοιες συμπεριφορές αλλά πολλές φορές επικροτούνται.
Η ρητορική μιας ελιτίστικης καλλιτεχνικής φύσης, η μυθολογίες των πεφωτισμένων, του ιερού τέρατος ή του καταραμένου καλλιτέχνη, του μοναδικού δασκάλου και μετρ, προκαλούν οσμές καμαρίλας,  μάτσο κυριαρχίας και συντηρητική ασφυξία.
Να αναλάβουμε την ευθύνη, να αναζητήσουμε με ειλικρίνεια και να παραδεχθούμε τις αιτίες που επιτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές και να μην αφήσουμε άλλο την επιλογή ως «φυσιολογικού» αρκετών ειδών κακοποίησης στον χώρο αυτό.
Ας μιλήσουμε για όσα μπορούν να ειπωθούν. Και για όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν
Προτείνω:
1) Οργάνωση ανοιχτής συζήτησης στην ΑΣΚΤ έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας κύκλος εμπιστοσύνης μεταξύ των ατόμων και ενημέρωσής τους για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά, αλλά και νομικά, στην περίπτωση που το επιθυμούν, περιστατικά κακοποίησης και παρενόχλησης.
2) Πρόταση για «επιτροπή φύλου» στην ΑΣΚΤ στα πρότυπα αντίστοιχων επιτροπών άλλων πανεπιστημίων.
3) Ίδρυση Ομάδας εθελοντών Μελών ΔΕΠ της ΑΣΚΤ που θα μπορεί να ακούσει και να χειριστεί υποθέσεις, επώνυμα ή ανώνυμα.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα  υπάρξει θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να απευθυνθεί σε μέλη ΔΕΠ του δικού του τμήματος ή θα μπορεί να επικοινωνήσει με μέλη ΔΕΠ του άλλου τμήματος της σχολής.
Βασίλης Βλασταράς
Ζωγράφος, Αναπληρωτής καθηγητής ΑΣΚΤ
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών θεμάτων, Διοικητικών θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας ΑΣΚΤ
———————————————–

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα του κ. Βλασταρά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

∗Αρχική εικόνα: Graciella Delgado
Τρία άτομα αφαιρούν την ταινία από το στόμα τους για να δείξουν ότι τα θύματα βρίσκουν το θάρρος να εμφανιστούν. – Η Graciella Delgado είναι 17χρονη καλλιτέχνιδα στο Χιούστον του Τέξας.

Last modified: 04/02/2021