Πολύτιμα κειμήλια του νέου Ελληνισμού

Η έκθεση «1821 Πριν και Μετά» είναι από τις σημαντικότερες εικαστικές δράσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1821. Το Μουσείο Μπενάκη δίνει τώρα στους φιλότεχνους -και όχι μόνο- τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον κατάλογο αυτής της επετειακής έκθεσης. Μάλιστα η όλη περιπέτεια με τις καραντίνες κλπ κάνει πιο χρήσιμο την έκδοση.
Τα περισσότερα από 1.200 αντικείμενά της και οι 1.218 σελίδες του καταλόγου της παρουσιάζουν εκατό χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού, από το 1770 μέχρι το 1870. Πρόκειται για την εκατονταετία που ξεκινά με την ηθική και οικονομική προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821 και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας και της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους. 1821 Πριν και ΜετάΜέσα από σπάνια έργα τέχνης και από ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, οι τρεις ενότητες της έκθεσης και τα αντίστοιχα κεφάλαια του καταλόγου συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης, τα βήματα του οποίου μας εξηγούν γιατί αυτή η τόσο πλούσια εκατονταετία εξακολουθεί να μας συγκινεί τόσο έντονα, ακόμη και στον εικοστό πρώτο αιώνα.
1821 Πριν και ΜετάΟ μνημειώδης κατάλογος 1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα. Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας της προεπαναστατικής περιόδου, κειμήλια πολέμου των χρόνων της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου, του 20ού και του 21ου αιώνα, τα οποία μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης. Μαζί με τα έργα των συνδιοργανωτριών Τραπεζών, Οργανισμών και ιδιωτών συλλεκτών, παρουσιάζονται οι πλούσιες συλλογές που συγκέντρωσε ο Αντώνης Μπενάκης στο Μουσείο που προσέφερε στο ελληνικό έθνος. Το σύνολο αυτών των έργων δημιουργεί μια σύνθεση με βαθύ περιεχόμενο, που αποτυπώνει το γοητευτικό παρελθόν των νεοελλήνων και αναδεικνύει τους λόγους της ύπαρξής μας, την αντοχή μας και την πορεία μας: τα θετικά στοιχεία που δόμησαν τον νεότερο Ελληνισμό.
Την επιμέλεια του τόμου και τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων και υποενοτήτων υπογράφουν οι Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου. Τα εισαγωγικά κείμενα του τόμου ανήκουν στους Δημήτρη Δημητρόπουλο, Άννα Αθανασούλη, Βαγγέλη Σαράφη, Μιχάλη Φέστα, Λίνα Λούβη και Χάρι Κανελλοπούλου. Τον συντονισμό της έκθεσης έχει η Μαρία Σαρρή και την επιμέλεια κειμένων η Σταλίνα Βουτσινά. Τους χάρτες έχουν σχεδιάσει οι Βύρων Αντωνιάδης και Μιχάλης Φέστας και τους έχει επεξεργαστεί η Ντόρα Πικιώνη. Τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου υπογράφει η Εριφύλη Αράπογλου – Enarte και το καλαίσθητο τυπογραφικό αποτέλεσμα οφείλεται στην «Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες Α.Ε.».

ISBN: 978-960-476-282-8 (ελληνική έκδοση)
ISBN: 978-960-476-283-5 (αγγλική έκδοση)
Σχήμα: 17,5×23,5 εκ. Σελίδες: 1.218
Βιβλιοδεσία: Σκληρό εξώφυλλο
Μουσείο Μπενάκη – Τράπεζα της Ελλάδας –
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος – Alpha Bank

Αθήνα 2021
Τιμή: € 45 / € 65 (με κουτί)

 

Last modified: 24/03/2021