Πληθωρική παρουσία του Γιώργου Ξένου στη Θεσσαλονίκη

Το έργο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες μας είχαν την ευκαιρία να χαρούν οι φιλότεχνοι της Θεσσαλονίκης και οι επισκέπτες της 4ης Art Thessaloniki. Αναφερόμαστε στο Γιώργο Ξένο που μέσα στο Νοέμβριο έδωσε την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα από τρεις διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές δράσεις.

Χωρίς τιτλο, μελανι σε χαρτι, 70×100εκ., 1999

  • Ξεκίνησε από τη γκαλερί Λόλα Νικολάου, όπου παρουσιάζει ζωγραφικά έργα, σχέδια και κεραμικά. Η έκθεση διαρκεί από τις 7 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου. Η επιμέλεια είναι της Θάλειας Στεφανίδου
  • Από τις 21 ως τις 24 Νοεμβρίου πάλι η γκαλερί Λόλα Νικολάου έδειξε τη δουλειά του Ξένου στο περίπτερο της στην 4η Art Thessaloniki.
  • Όμως για περίπου δύο μήνες ο καλλιτέχνης παρουσιάζει εικαστική εγκατάσταση στο Γενί Τζαμί. Είναι διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ως τις 24 Ιανουαρίου.

    Αγγείο, πηλος, 2014

[Ο Γιώργος Ξένος είναι εχέμυθα ανήσυχος. Αυτό μ’ αρέσει και μου προκαλεί σκέψεις. Αυτό με θέλγει. Γνωρίζει να επαναστατεί φρούτα και να τα ενσωματώνει στη φαντασία με το αζημίωτο. Ζώα τελείως ιερουργημένα. Μορφές –  formes –  μέσα στον ίλιγγο του ρήματος ΕΙΝΑΙ. Πιθανόν έχω θέαση. Περίπου όμως τυφλός. Επιβάλλεται μουσική; Βεβαίως …]                                    (απόσπασμα από το κείμενο του  Νίκου Καρούζου)

Φίδια, πηλος, 2013-2014

[…Ρυθμικές επαναλήψεις, συνέχειες και ασυνέχειες, αρμονίες και ασυμμετρίες, παύσεις και μουσικά παροράματα, μονοκοντυλιές και μουτζουρώματα.  Τα εικαστικά σχεδιάσματα του Γιώργου Ξένου μέσα από μία συνεχή  αναδόμηση δια-γράφουν κύκλους, ελλείψεις και σερπαντινάτες καμπύλες ή τονίζουν με γωνιώδεις χαράξεις παροξυσμούς, εκτροπές, οξύνσεις και ακκίσματα. Θα τα ονόμαζα  “μουσικογραφήματα”, παρόμοια με  απομεινάρια από την προ-λεκτική συνείδηση που λειτουργούν και σαν προ-σχήματα εξωτερίκευσης εσωτερικής ορατότητας. Μια σημειογραφία εν τέλει που κρυπτογραφεί, ενώ ταυτόχρονα υπαγορεύει ένα γλωσσάρι που ανακινεί υπόγειες παρορμήσεις απελευθέρωσης και τη “βούληση για δύναμη”….] (απόσπασμα από το κείμενο της  Θάλειας  Στεφανίδου)

Μελάνι σε χαρτι, 70×100 εκ.,

Αρχική Εικόνα: Ανθρώπινα περιγράμματα, σίδηρος, 200×70εκ. έκαστο, 2011-2012

Event Information
Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικού Μουσείου30, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Τρίτη 26 Νοεμβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 26 Νοεμβρίου – 24 Ιανουαρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη –  Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 11.00 – 15.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 2310 857978 E-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

 

 

Last modified: 21/12/2019