ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΟΦΙΑ

Ελληνίδα εικαστικός που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο.
Είναι απόφοιτος του τμήματος γλυπτικής της σχολής Parsons του Πανεπιστημίου The New School της Νέας Υόρκης (1992), καθώς και του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστήμιου (1985). Σπούδασε Λογοτεχνία και Φωτογραφία στο Deree College (Αθήνα), καθώς και σχέδιο και ζωγραφική σε διάφορα ιδιωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η διεπιστημονική πρακτική της Πετρίδη περιλαμβάνει τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τον ήχο και το βίντεο, τα οποία συνδυάζει συχνά σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Η δουλειά της διερευνά τη χωρική αντίληψη του ιδιωτικού και την ψυχοδυναμική της αισθητικής της αρχιτεκτονικής, καθώς και τη δυσπιστία της, σε συνδυασμό με την κοινωνική και πολιτική κατανόηση του δημοσίου και τον έλεγχο του ιδιωτικού. Τα θεμέλια της πρακτικής της προέρχονται από την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις εικαστικές τέχνες.
Η Πετρίδη έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική των γκαλερί Paradigm Art, Larissa Goldston Gallery, Cais Gallery, Hyundai Gallery, Projects United, Smack Mellon, Icebox, Zone D και πολλών άλλων. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε διάφορα μουσεία, όπως το Michigan Museum of Contemporary Art (ΗΠΑ), το Museum on the Seam (Ισραήλ), το Daelim Museum (Κορέα), το Μουσείο Αβέρωφ (Ελλάδα) και βρίσκεται σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές καθώς και σε δημόσια ιδρύματα. Το δημόσιο ντεμπούτο του πρόσφατου πειραματισμού της με τον ήχο έλαβε χώρα σε μία ομαδική έκθεση στο Μοναστήρι St Cecilia της Νέας Υόρκης το 2011, με μία συνοπτική εκδοχή του Breathing with the Room. Στην Ελλάδα, το έργο της The Thought of Mother παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2015.

www.sophiapetrides.com

Last modified: 31/05/2021