ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1952.
Σπουδές: Ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα (Pierce College 1970-73) και στη Ρώμη (Istituto Restauro 1975-78).
Υπήρξε  ο μοναδικός μαθητής του Διαμαντή Διαμαντόπουλου για μια πενταετία (1968-1972).
Το έργο του καλλιτέχνη αποτελείται από πέντε ενότητες: τοπία, μορφές, ερωτικά, νεκρές φύσεις και συνθέσεις. Η ζωγραφική του είναι ημιπαραστατική, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση σε επιλεγμένα ρεαλιστικά στοιχεία και με ιδιαίτερο σεβασμό στην λεπτομέρεια. Επίσης καθοριστικός στα έργα του είναι ο ρόλος του φόντου, που τις περισσότερες φορές συμπρωταγωνιστεί με τα κυρίως θέματά του.

Ο Άγγλος Ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφηλντ, Άλαν Άντριου Μοράν, σε ανάλογη μελέτη του για το ζωγράφο, τον θεωρεί ως τον κατ’ εξοχήν μεταφυσικό σύγχρονο ζωγράφο. Η ιστορικός της Τέχνης και τεχνοκριτικός Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν υπογράφει επίσης σχετική μελέτη για τον καλλιτέχνη, με τον τίτλο «Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου – Ο Μεταφυσικός». Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του Ακαδημαϊκού – Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών – Χρύσανθου Χρήστου, σε πόνημά του για το ζωγράφο.
Για το έργο του έχουν γράψει επίσης η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και Τεχνοκριτκός Αθηνά Σχινά, (Κατάλογος «Εαρινή Συμφωνία», Γκαλερί Ζυγός, 2004), η Ιστορικός της Τέχνης Ελένη Καπλάνη-Κοκκίνη, (Κατάλογος Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης,1999) οι Δημοσιογράφοι Τεχνοκριτικοί, Ηλιάνα Μόρτογλου, (Ριζοσπάστης, 22.04.98), Ηρώ Μαυροϊδη, (Αυγή, 22.05.94) Δημήτρης Χαρίτος, (ΑΝΤΙ , Καλοκάιρι΄94), Αλεξάνδρα Κοροξενίδου (Περιοδικό ARTMAGAZIN, Καλοκαίρι ’94).
Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ατομικές έχει παρουσιάσει στο Ζυγό, στη Γκαλερί της Έρσης, στην Αίθουσσα  Τέχνης  Sellini και στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.
Έργα του υπάρχουν στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στην Πινακοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος» (Λαμία), στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, καθώς και σε άλλες Πινακοθήκες της Ελλάδας, στη Συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας, στη Συλλογή της Γενικής Τράπεζας και σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Last modified: 14/04/2016