Παντελής Τσάτσης: Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου της Τέχνης

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

Ο  άνθρωπος  που  βλέπει  το  όνειρο  του  να  παίρνει  σάρκα  και  οστά. Η Art  Thessaloniki  όραμα  ζωής

Όραμα και πείσμα είναι δυο χαρακτηριστικά του Παντελή Τσάτση. Αγαπά με πάθος την Τέχνη, τον κόσμο της τέχνης και τη Θεσσαλονίκη. Μετά από σαράντα χρόνια ενασχόλησης με το χώρο, η Art Thessaloniki είναι ένα στοίχημα προσωπικό αλλά και των ανθρώπων της συμπρωτεύουσας που αγαπούν την τέχνη. Και όπως όλα δείχνουν η Θεσσαλονίκη κερδίζει το στοίχημα με μπροστάρη τον δραστήριο Σερραίο. Συζητάμε με τον Παντελή Τσάτση λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια της 3ης Art Thessaloniki (22 – 25 Νοεμβρίου ). 

  • Μετά από δύο διοργανώσεις και με την 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair να ξεκινά σε λίγες μέρες, ποιες νομίζετε ότι είναι οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε για τη μελλοντική πορεία της φουάρ;

Όσον αφορά στην 3η διοργάνωση, ο στόχος μας είναι να καθιερωθεί στο χώρο των διεθνών Art Fair, να διπλασιάσουμε τους επισκέπτες – φιλότεχνους και να ανεβάσουμε το επίπεδο των γκαλερί που συμμετέχουν από περισσότερες χώρες, Για το 2018 έχουμε εκθέτες από 11 χώρες.

  • Πιστεύετε ότι η φουάρ έχει εμπεδωθεί στη Θεσσαλονίκη και πόσο η πόλη στηρίζει αυτή τη προσπάθεια

Από την πρώτη στη δεύτερη Art Fair είχαμε μια αύξηση επισκεπτών που ξεπέρασε το 20%. Ελπίζουμε και φέτος σε μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επισκεπτών, στηριζόμενοι στην εμπειρία μας και την πολύ καλύτερη οργάνωσή μας. Η πόλη μάς έχει αγκαλιάσει και μάς στηρίζει ενώ έχουμε πετύχει και την προσέλκυση επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή.

  • Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί και να στηρίζει δυό φουάρ;

Γιατί όχι! Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία (επισκέπτες από 23 χώρες) και τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους εκθέτες της Art Thessaloniki, καταδεικνύεται ότι μπορούν να υπάρξουν άνετα και οι δύο φουάρ, ειδικά όμως η Θεσσαλονίκη καλύπτει γεωγραφική περιοχή από τη Λάρισα και πάνω μέχρι τον  Έβρο, την περιοχή των Βαλκανίων αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ασία (Τουρκία, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Κίνα).

Θανάσης Ράπτης από το φετινό Project «Aspects of Balkan Artists’ Books»

  • Μπορεί μια τέτοια διοργάνωση να επιβιώσει αν δεν αποκτήσει διεθνή ερείσματα; Υπάρχει ενδιαφέρον από γκαλερί του εξωτερικού για συμμετοχή στη φουάρ;

Φυσικά, μπορεί. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων διοργανώσεων, καθώς και οι  συμμετοχές των 12 γκαλερί από 11 χώρες, το 2018, καταδεικνύουν τη διεθνή απήχηση της που κύρια οφείλεται στη διαρκή βελτίωση της διοργάνωσής μας. Παρόλο που όλες οι μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού έχουν κάποιον μεγάλο χορηγό, εμείς έχουμε την υποστήριξη του κόσμου μας.

  • Το κοινό που επισκέπτεται την Art Thessaloniki   σε τι ποσοστό είναι απλώς φιλότεχνο και σε τι συλλέκτες και άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Τέχνη.

Η ραχοκοκαλιά των επισκεπτών αποτελείται από φιλότεχνο κοινό και συλλέκτες – επενδυτές έργων τέχνης. Ο στόχος μας όμως είναι η προσέλκυση νέου κοινού και η γαλούχηση του με την τέχνη μέσω ομιλιών, παράλληλων project, μουσειακών εκδηλώσεων και ξεναγήσεων. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και όχι μόνο, η φουάρ θα ανοίξει το πρωί της Παρασκευής στις 9.30 ώστε να δοθεί η ευκαιρία να μας επισκεφτούν τα σχολεία της Βορείου Ελλάδος.

Από γκαλερί του Τόκιο στη 2η Art Thessaloniki

  • Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα της Art Thessaloniki.

Υψηλή ποιότητα διοργάνωσης, επιλογή σημαντικών εκθετών, διεθνής προσανατολισμός, προσέλκυση σημαντικών συλλογών και συλλεκτών που ενισχύουν τον επενδυτικό της χαρακτήρα και υποστηρίζουν την οικονομική ζωή της πόλης, καθώς και ο εκπαιδευτικός της χαρακτήρας.

  • Η Art Thessaloniki είναι το προσωπικό σας όραμα και ένα στοίχημα που μοιάζει να πετυχαίνει. Μιλήστε μας για όλη αυτή τη φιλοσοφία που οδήγησε στην Art Thessaloniki.

Η ενασχόλησή μου εδώ και σαράντα χρόνια με την τέχνη, από την πλευρά του γκαλερίστα, του καλλιτέχνη, και συλλέκτη με οδήγησε στο όραμα της διοργάνωσης μιας σημαντικής ετήσιας εξωστρεφούς εκδήλωσης στην Θεσσαλονίκη, που θα βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου της τέχνης για το δικό της τετραήμερο.

Γλύπτης Takis, τιμώμενος καλλιτέχνης για φέτος

  • Τι θα δουν οι επισκέπτες στη φετινή Art Thessaloniki;

O τιμώμενος καλλιτέχνης φέτος θα είναι ο διεθνούς φήμης γλύπτης TAKIS, θα συμμετέχουν 29 γκαλερί από 11 χώρες, 450 καλλιτέχνες, 5 μουσειακές εκθέσεις, μια φιλανθρωπική δημοπρασία έργων τέχνης με συμβολική τιμή εκκίνησης τα 100€, 22 παράλληλα project, ομιλίες, ξεναγήσεις και πολλές ακόμη παράλληλες δράσεις πολιτισμού.

Παντελής Τσάτσης με τα χρώματα της Art Thessaloniki.

  • Υπάρχει προοπτική η φουαρ μελλοντικά να συνδυάσει και άλλες δράσεις στην πόλη;

Ήδη η Art Thessaloniki έχει «αδελφοποιηθεί» με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με το οποίο γίνεται μια κοινή προβολή ταινίας. Γίνονται πρόδρομες εκθέσεις νέων καλλιτεχνών όλο το χρόνο καθώς και εκδηλώσεις πολιτισμού όπως ομιλίες, σεμινάρια κα. Πριν την Art Thessaloniki θα γίνει η δράση Art Walk όπου η πόλη θα γίνει μια τεράστια γκαλερί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού, Προβολής και Μάρκετινγκ της πόλης και στο Open Art Lab η έκθεση «I feel Αsleep in the backseat» με νέους δημιουργούς.

Last modified: 22/11/2018