Παντελής Τσάτσης: Θέλουμε να μπει η ArtThessaloniki στον παγκόσμιο χάρτη των art fair

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

O κάθε ένας  επισκέπτης  που  έρχεται  να  αγκαλιάζει  την  προσπάθειά  μας  είναι η δικαίωσή  μας …

Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σαράντα γκαλερί και περισσότερα από 25 καλλιτεχνικά πρότζεκτ η ArtThessaloniki περιμένει  φιλότεχνους και συλλέκτες. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που φέτος διοργανώνεται για 4η χρονιά και όπως όλα δείχνουν μονιμοποιείται δίνοντας στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο μερίδιο του εικαστικού γίγνεσθαι στη χώρα μας αλλά γενικότερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Art Director της διοργάνωσης και δημιουργός της Παντελής Τσάτσης μιλά στο Art22.gr για την την όλη προσπάθεια και τι θα δουν οι επισκέπτες το τετραήμερο 21 – 24 Νοεμβρίου.

  • Αισίως κύριε Τσάτση η Art Thessaloniki έφθασε στον τέταρτο χρόνο ζωής. Τελικά το στοίχημα κερδήθηκε, πατάτε γερά ή πιστεύετε ότι έχουν ακόμη πολλά να γίνουν;

Μετά από κατά γενική ομολογία απόλυτα πετυχημένων διοργανώσεων, η Art Thessaloniki Fair έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά του νοτιοανατολικού άκρου της Ευρώπης.

  • Τι προσθέτει η φουάρ στη γενική εικόνα της Θεσσαλονίκης; Μπορεί να εξελιχθεί σαν μια διοργάνωση αντίστοιχη σε αίγλη και ανταπόκριση με το φεστιβάλ κινηματογράφου;

Οι πόλεις που διοργανώνουν Art Fair σε βάθος χρόνου αλλάζουν. Ο στόχος μας δεν είναι η αίγλη του φεστιβάλ κινηματογράφου, αλλά η καθιέρωσή της στον παγκόσμιο χάρτη των art fair, ώστε να δηλώνουν συμμετοχή στη φουάρ μας σημαντικές διεθνείς γκαλερί.Hδη  στην 4η το διαπιστώσαμε…

Ο Art directo της Art Thessaloniki Παντελής Τσάτσης με την Εύα Αποστολίδου Project Manager και ψυχή της έκθεσης

  • Έχετε μιλήσει πολλές φορές για τους στόχους σας που είναι να εξελιχθεί η φουάρ σε πυρήνας προβολής ζύμωσης του εικαστικού γίγνεσθαι της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ένας στόχος που τέθηκε σε πολλές προσπάθειες. Όμως χωρίς βοήθεια από την κεντρική διοίκηση είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει. Η Art Thessaloniki μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση;

Είμαστε στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης, αλλά κοιτάμε και πιο ανατολικά, όπου υπάρχουν ανερχόμενες οικονομίες. Δεν βασιζόμαστε στη βοήθεια Κεντρικής Διοίκησης, αλλά, μόνο στις δυνάμεις μας και με μόνους υποστηρικτές τα στελέχη της ΔΕΘ-HELEXPO.

  • Σε ποιο σκέλος δίνετε περισσότερο βάρος. Στο εκθεσιακό καλλιτεχνικό ή στο εμπορικό κομμάτι;

Έχουμε αποδείξει ότι δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο εμπορικό, με την άριστη οργάνωση, αλλά και στο πολιτιστικό με τις σημαντικές παράλληλες εκθέσεις. Μεταξύ άλλων πολιτιστικών projects έχουμε τις 3 μουσειακές εκθέσεις:
– Dennis Oppenheim ( Συλλογή Βερνίκου)
– Picasso ceramics , Jankulovski ζωγραφική (OSTEN museum)
– Γενιά του 1980 (Συλλογή Γ. Παπαδημητρίου).
Επιπλέον, το βραβείο MATAROA από την πολιτιστική εταιρία επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, για συμμετοχή 10 νέων καλλιτεχνών μετά από επιλογή μεταξύ 110 συμμετεχόντων, είναι ένα ακόμη στοιχείο που μαρτυρεί τον πολιτιστικό χαρακτήρα της φουάρ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι κάθε Παρασκευή υποδεχόμαστε τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Ελλάδος, που ξεναγούνται από ειδικούς-εθελοντές μας.

  • Μιλώντας για την 4η Art Thessaloniki, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν τιμώμενοι και άλλοι καλλιτέχνες μεμονωμένοι καλλιτέχνες;

Δεν υπάρχουν σκοπιμότητες σε κάθε επιλογή μας. Υπάρχει καλλιτεχνική επιτροπή και τα στελέχη μας έχουν την ανάλογη πείρα για να επιλέγουν.

  • Τι θα δούμε στη φετινή φουάρ; Υπάρχουν πράγματα που πιστεύετε ότι θα μας εντυπωσιάσουν;

Όλη η διοργάνωση  είναι εντυπωσιακή, ωστόσο πιστεύω ότι περισσότερη συζήτηση θα γίνει για τη συμμετοχή των γκαλερί, για τα κεραμικά του Picasso, για τον τιμώμενό μας καλλιτέχνη- ηθοποιό Billy Zane, τις μουσειακές εκθέσεις , αλλά και τα μουσικά δρώμενα κατά τη διάρκεια της Art Fair.

  • Υπάρχει κάποια διστακτικότητα από ελληνικές γκαλερί για συμμετοχή στη φουάρ;

Η παρουσία 20 γκαλερί από Ελλάδα, 18 από εξωτερικό και 25 σημαντικών διεθνή πρότζεκτς δείχνουν διστακτικότητα;

Billy Zane 

  •  Η Art Thessaloniki είναι ιδέα και προσπάθεια καθαρά προσωπική σας. Πίστευε ότι δικαιωθήκατε; Βρέθηκαν άνθρωποι που αγκάλιασαν και στήριξαν το όλο πρότζεκτ; Γιατί μερικές φορές κάποιοι προφήτες δεν δικαιώνονται στον τόπο τους…

Δεν πιστεύουμε σε προφητείες. Πιστεύουμε ότι η έμπνευση, η οργάνωση, η προετοιμασία και η σκληρή δουλειά είναι το Α και το Ω, και ότι αργά ή γρήγορα όλα αυτά αναγνωρίζονται! Για μένα προσωπικά δικαίωση είναι ο κάθε ένας επισκέπτης που έρχεται να αγκαλιάζει την προσπάθειά μας καθώς και το γεγονός ότι με την ομάδα υποστήριξής μας ήδη έχουμε  ξεκινήσει την προετοιμασία για το 2020.

  

 

 

 

 

Last modified: 12/11/2019