Παναγιώτης Λεζές: Μη μου σπας τα καρύδια. Συνέντευξη

Γράφει η Μαρία Καραχρήστου,
Ει­κα­στι­κός – K­α­λών Τε­χνών Φλω­ρεν­τί­ας

 O Παναγιώτης Λεζές συμμετείχε στην ομαδική έκθεση Gender Melancholia The project gallery με την εγκατάσταση και επιτελεστική δράση «Dont break my walnuts» σε επιμέλεια των Φαίδρα Βασιλειαδου και Θάνος Μάκρης.
Ένα μεταλλικό σκάφανδρο, κατασκευής του καλλιτέχνη, πλαισιώθηκε από πολύχρωμα σκοινιά και καρπούς, καρύδια, σαν τοτέμ, ένα γλυπτό φορέσιμο. Στον τοίχο, ένας μεγάλος καμβάς από οργιαστικούς εαυτούς και φόβους ανθρωπόμορφους, γοητευτικούς και πρωτόγονους, σαν όνειρο ή εφιάλτη, εντελώς οικείο και όχι τρομαχτικό, αλλά απόλυτα συνειδητό και αποδεκτό. Σαν μια κατάκτηση, σαν ένα χάδι στο άγνωστο, στους άγνωστους εαυτούς μας, με επίγνωση και παραδοχή. Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου πως «Με την παρούσα έκθεση επιχειρείται μια προσπάθεια αναζήτησης μεταξύ των ασαφών ορίων του φύλου, όπως αυτό δομείται κοινωνικά (gender) και βιολογικά (sex)».
Με αφορμή την έκθεση συναντώ τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Λεζέ και συζητώ μαζί του για το έργο του, καθώς και την επιτελεστική του δράση.Παναγιώτης Λεζές

  • Ποια η θεματική αυτής της περφόρμανς, στα πλαίσια της έκθεσης;

Σωματοποιώ την αγωνία όλων μας, να ανταποκριθούμε σε μια νέα κατάσταση, αναζητώντας τα όρια της εξωτερικής επέλασης, με την εσωτερική προσαρμογή, για να ανασύρω εν τέλη τις πολλαπλές ακυρώσεις της πρότερης κοινωνικής εικόνας για την εύρεση μιας νέας.

  • Τι είναι η μελαγχολία του φύλου για σένα;

Η τριβή μεταξύ του κοινωνικοπολιτικού και βιολογικού φύλου που παγιδεύει το άτομο και του αποστερεί την ελεύθερη βούληση να πειραματιστεί στην αναζήτηση και επιλογή του φύλου του και να αποτινάξει οποιαδήποτε στερεότυπο.

  • Μίλησε μας για αυτήν την έκθεση, ποια υπαρξιακή ανάγκη σωματοποιεί;

Να υπενθυμίσει στο θεατή ότι το θέμα υφίσταται για να αναδείξει τις αχαρτογράφητες περιοχές των φύλων, όπως αναφέρουν και οι επιμελητές της έκθεσης Φαίδρα Βασιλειάδου και Θάνος Μακρής «Προσπάθεια ανεύρεσης ορίων των δύο φύλων».Παναγιώτης Λεζές

  • Τι σημαίνει φύλο για σένα;

Κατάρριψη των στερεοτυπικών φύλων και ελεύθερη επιλογή του κάθε ατόμου να υιοθετήσει ότι πραγματικά το εκφράζει χωρίς κοινωνικούς φραγμούς.

  •  Πως σκέφτηκες το έργο αυτό;

 Προέκυψε από μια συζήτηση με μια φίλη και μετά μου καρφώθηκε  στο μυαλό και το επεξεργάζομαι εδώ και δύο χρόνια, είναι η μεταφορά της λαϊκής φράσεις «Μη μου σπας τα @ρχιδι@α» και δηλώνει την πίεση που δεχόμαστε από τους έτερους. Είναι μια έκφραση σανίδα σωτήριας για να πάψει η επέλαση του αλλού προς τον ιδιωτικό μας χώρο ο οποίος αγνοείται η καταπατιέται από εξωτερικούς παράγοντες και εισβολείς. Εξάλλου σε μια μετάβαση από το κοινωνικό φύλο σε αυτό της επιλογής μας το μόνο που υποφέρει αδιαμαρτύρητα τα στάδια της νέας μορφής, είναι το Σώμα που πασχίζει να ακολουθήσει το Μυαλό με την βοήθεια της επιστήμης και της φαρμακευτικής.

  • Μίλησε μου για τα σύμβολα που επεξεργάστηκες.

Το καρύδι, ένας καρπός αποτελείται από το περικάρπιο και την καρυδόψιχα προσομοιάζει δε με τους όρχεις, ζωτικό όργανο του οργανισμού που παράγουν σπέρμα και κατ’ επέκταση ζωή. Είναι σύμβολο φαλλικό και δείγμα ανδρισμού και σκέφτηκα να το μπαναλίσω με χιουμοριστική διάθεση περνώντας τα εσκαμμένα  και τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαραχτεί κοινωνικά και αδόκιμα μεταξύ των φύλων.

  • Στο έργο σου πια θέματα σε απασχολούν και επεξεργάζεσαι;

 Με ενδιαφέρει το παιχνίδι να καταστεί απόλαυση, μέσω μιας παιγνιώδους διάθεσης για μάθηση, επικοινωνία, εμβάθυνση και κοινωνική ενσυναίσθηση.

  • Δώσε μου ένα καταφύγιο σου.

 Καταφύγια είναι για μένα η Ανεκτικότητα και η Κατανόηση στον διπλανό μας όπως και στον εαυτό μας.

 

Last modified: 29/11/2021