Πέντε συν μία γυναίκες συναντιούνται σε έναν μαντικό κύκλο

Την ομαδική έκθεση ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης The Project Gallery με τις εικαστικούς Μαργαρίτα Βασιλάκου, Κυριακή Μαυρογεώργη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου και Αννέττα Σπανουδάκη. Την έκθεση επιμελείται η συγγραφέας Μαρία Γιαγιάννου. Διάρκεια 8 Απριλίου έως 7 Μαΐου.

Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αυτοευνουχισμός 70×50 cm 2021 χαρτί, γραφίτης, χρωματιστά μολύβια.

Πέντε συν μία γυναίκες συναντιούνται σε έναν μαντικό κύκλο, σε ένα εικαστικό αντι-μοιρολόϊ, για να μοιραστούν το άσμα της ζωής και του θανάτου. Το γλωσσικό παίγνιο του τίτλου «Γη-Νέκυια» (=γυναίκεια) συνδέει θαρρετά το ιστορικό, κοινωνικό, βιολογικό υπέδαφος της γυναικείας ταυτότητας με τη σκοτεινή κοιλιά της γης, ενώ ταυτόχρονα ενώνει την ολόφωτη ανθοφορία με τις υπόγειες ρίζες της. Κάθε θηλυκότητα στην προσωπική της Οδύσσεια θα φλερτάρει με τον Άδη τουλάχιστον άπαξ, λόγω του φύλου της. Τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της έκθεσης συνθέτουν ένα εικαστικό ερωτηματολόγιο με σκοπό τη διαλεύκανση των γρίφων μιας γλυκιάς αλλά και επικίνδυνης ζωής, που απευθύνεται σε όλες τις όψεις της γυναικείας εμπειρίας σ’ έναν μεταμοντέρνο κόσμο με αρχαίες ρίζες.

Ισμήνη Μπονάτσου, BANG BANG, 2022,175×130,ακρυλικά μολύβια παστέλ κοπτική σε χαρτί

Αννέττα Σπανουδάκη, This in not my memory 2022, 55×55 κοπτικό σε χαρτόνι

Ο παρών τόπος συνάντησης είναι ένας καμουφλαρισμένος λάκκος από τον οποίο θα ξεπηδήσουν οι προφητείες. Γύρω του οι πέντε γυναίκες έχουν κιόλας στάξει τις σπονδές τους: χυτή πορσελάνη, άπειρα μολύβια χρησιμοποιημένα μέχρι εκατοστού, ρετάλια από κόκκινο βελούδο, βελονάκια με απομεινάρια μαύρου νήματος, κόκκινες κλωστές, χάρτινες δαντέλες. Πλευρές του ερωτισμού, ίχνη της βίας, παγίδες της ταυτότητας, καρδιές του μποξ και ο πόλεμος να μαίνεται πίσω από τον καθρέφτη. Τα προγνωστικά καταφθάνουν διαμέσου του Τειρεσία, του μυθικού μάντη που έχει υπάρξει και γυναίκα, άρα διαθέτει πληρέστερη γνώση του κόσμου και μεγαλύτερη διορατικότητα. Στην επίγεια ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ η ζωή ξεφυτρώνει από το παρελθόν φορτωμένη με μια νέα έμπειρη αθωότητα.
Αρχική εικόνα: Λαμπρινή Μποβιάτσου, «Με λουλούδια στο στόμα»2021, ύφασμα 115x120x50 ύφασμα υδατόχρωμα έτοιμα αντικείμενα
* Σημείωση/ Parents’ guide: Κάποια σχέδια με έντονο ερωτικό περιεχόμενο, κρίνονται κατάλληλα για 18 ετών και άνω.

Κυριακή Μαυρογεώργη, Homesick 2015, οξειδωμένο ασήμι

Event Information
The Project Gallery, Νορμανού 3 (εντός της στοάς), 1ος όροφος, Μοναστηράκι
Εγκαίνια: Παρασκευή, 8 Απριλίου, 17.00 – 29.00
Διάρκεια: 8 Απριλίου – 7 Μαΐου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 12.00 – 20.00  Η Γκαλερί θα παραμείνει κλειστή κατά τις αργίες του Πάσχα 22 & 23 Απριλίου Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο
Πληροφορίες: Tel: 213 0436954, info@theprojectgallery.gr, www.theprojectgallery.gr
Τηρώντας τους αναγκαίους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού Covid19.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από τους επισκέπτες. Οι κανόνες ασφάλειας θα ισχύουν  σε όλους τους ορόφους του κτιρίου, καθώς και στο all-day-bar Couleur Locale.

 

 

Last modified: 11/04/2022