Η Sotiropoulos Art Gallery εγκαινίασε τη φθινοπωρινή καλλιτεχνική περίοδο με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής «ΜΟΡΦΕΣ», σε επιμέλεια Φώτη Σωτηρόπουλου (υπεύθυνου της γκαλερί), ως μέρος της νέας πρωτοβουλίας της γκαλερί «ΝΕΕΣ ΜΑΤΙΕΣ | Σύγχρονοι, νέοι δημιουργοί» για την ανάδειξη και προώθηση νέων καλλιτεχνών.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγελική Αντωνέα, Ελένη Ζούμπα, Φίλιππος Κούτρικας, Ορφέας Μπάτσιος και Δημήτρης Πετρολέκας.
Όπως σημειώνει ο Φώτης Σωτηρόπουλος, στο επίκεντρο της παρούσας έκθεσης βρίσκεται η ανθρώπινη μορφή και επιχειρείται η συνομιλία πέντε σύγχρονων εικαστικών. Ο ρεαλισμός, η εξπρεσιονιστική γραφή και η αφαιρετική διάθεση συνυπάρχουν γόνιμα, επιτρέποντας στο κοινό να εκτιμήσει τις ποικίλες προσεγγίσεις που έχουν υιοθετήσει οι καλλιτέχνες για να αναπαραστήσουν την ανθρώπινη μορφή.
Η έκθεση επιθυμεί να αναδείξει την ανθρώπινη φιγούρα όχι απλά ως θέμα αλλά ως όχημα για προβληματισμό και κοινωνικό σχολιασμό. Οι πέντε εικαστικοί- ζωγράφοι κατά κύριο λόγο- μέσω των μορφών τους, θίγουν θέματα για τη σχέση με τον ίδιο τους τον εαυτό (αυτοπροσωπογραφίες), την μνήμη, τη σωματικότητα και σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Οι «ΜΟΡΦΕΣ» επιδιώκουν να εμβαθύνουν σε αυτές τις περίπλοκες αφηγήσεις, δείχνοντας πώς οι καλλιτέχνες έχουν αξιοποιήσει την ανθρώπινη φιγούρα για να αμφισβητήσουν και να προκαλέσουν τη σκέψη.
Στα έργα που παρουσιάζονται, η ανθρώπινη μορφή- ως πρόσωπο και σώμα- εμφανίζεται άλλοτε υπαινικτικά, άλλοτε ως «εγγραφή σχήματος μέσα σε ένα πεδίο άμορφης ύλης με δικά της κέντρα δυνάμεων» όπως θα έλεγε και η Ελένη Βακαλό, άλλοτε ως ανασύσταση μνήμης αλλά και ως ψυχολογικό αποτύπωμα.
Η χαράκτρια και ζωγράφος Αγγελική Αντωνέα χρησιμοποιώντας τεχνικές της χαρακτικής σε συνδυασμό με ζωγραφική, με αφαιρετική ματιά και χειρονομιακή γραφή, δημιουργεί μεγάλης εκφραστικότητας εξπρεσιονιστικά πορτραίτα εμβαθύνοντας στα συναισθήματα που γεννάει αυτή η αποτύπωση.
Η Ελένη Ζούμπα με επιρροές από το σωματικό θέατρο και την Ελληνική μυθολογία, εκθέτει τους προβληματισμούς της και θέτει ερωτήματα για τη σχέση τεχνολογίας και σώματος σε ένα δυστοπικό μέλλον. Σώματα ατελή και παραμορφωμένα, δίχως πρόσωπα και χέρια, αλλά ταυτόχρονα με μυώδη πόδια, σε μια αντιπαράθεση της κατάργησης του ορθολογικού με την ανάγκη στήριξης του ανθρώπου σε μία βάση, στην επαφή μας με τη ζωή.
Ο Φίλιππος Κούτρικας με έντονα ρεαλιστική γραφή δημιουργεί πολυπρόσωπες αλληγορικές συνθέσεις με προσωπικούς υπαινιγμούς και κοινωνικοπολιτική κριτική.
Ο Ορφέας Μπάτσιος αποτυπώνει τις μορφές οικείων του προσώπων σε προσωπικές στιγμές αλλά και την ανάγκη της εξερεύνησης της αυτοαναφορικότητας στην ζωγραφική του με μία μικρή αυτοπροσωπογραφία- πόσο εύκολο εν τέλη; «Λέγεται -και είμαι πρόθυμος να το πιστέψω- ότι είναι δύσκολο να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, αλλά ούτε και να ζωγραφίσει τον εαυτό του» Van Gogh (επιστολή στον αδελφό του Τεό).
Ο Δημήτρης Πετρολέκας σε έργα μικτής τεχνικής, εξετάζει την σχέση της μνήμης- προσώπων και χώρων- και της απώλειάς της και πως αυτή ανασυντίθεται με την καλλιτεχνική πράξη, ταυτόχρονα με την αστική εμπειρία όπως βιώνεται μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης μεγαλούπολης. Με αφετηρία τα προσωπικά του βιώματα, χρησιμοποιεί σπαράγματα εικόνων, θραύσματα μνήμης από οικείες στιγμές της καθημερινότητας και αναζητά να ανασυνθέσει τις μνήμες αυτές για να τις καταστήσει ζωντανές, γεμίζοντας τα «κενά μνήμης» όπως τα αποκαλεί.
Event Information
Sotiropoulos Art Gallery, Μαυρομιχάλη 3, Αθήνα 106 79
Διάρκεια έκθεσης ως τις 4 Νοεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 -20.00 Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 21 03624 820
Last modified: 31/10/2023