Ο Χρόνος, οι Μορφές, οι Έννοιες. Το εικαστικό βιβλίο της Αγγέλικας Κοροβέση

Η έκθεση «Ο Χρόνος, οι Μορφές, οι Έννοιες» που πραγματοποίησε το 2013 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας η Αγγέλικα Κοροβέση ήταν μια από τις σημαντικότερες της χρονιάς εκείνης. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα δυναμικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης γλυπτικής, όπως αυτή εκφράζεται με τα έργα της Αγγέλικας Κοροβέση, και της αρχαίας πλαστικής τέχνης. Μέσα από κοινές αναφορές και αντιθέσεις δημιουργείται ένας κοινός τόπος σύγκρισης και αναστοχασμού, μια συνομιλία θεμάτων, εννοιών, μορφών και υλικών που λειτουργεί ως έναυσμα διακειμενικών αναγνώσεων.
Οι εκδόσεις Technohoros Art Editions έξι χρόνια μετά δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να διεισδύσει στις εικόνες και στην ουσία της έκθεσης μέσα από την ομότιτλη έκδοση που παρουσιάζουν. Πρόκειται για ένα δίγλωσσο εικαστικό βιβλίο που περιλαμβάνει τα έργα που είδαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Όλες οι φωτογραφίες των έργων έχουν εμπεριστατωμένες αναλύσεις και επεξηγήσεις, ενώ το βιβλίο συνοδεύεται από κείμενα του Δημήτρη Παυλόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή ιστορίας της τέχνης στο Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, Κώστα Καζαμιάκη, αρχιτέκτονα, ιστορικού αρχιτεκτονικής και ιστορικού τέχνης, του Μεγακλή Ρογκάκου, Ιστορικού Τέχνης και φυσικά της ίδιας της καλλιτέχνιδας Αγγέλικας Κοροβέση.
Ο Δημήτρης Παυλόπουλος στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει:  «Δεν είναι βέβαια πρώτη φορά που εκτίθενται έργα νεότερα σε μουσειακές αίθουσες συνδεδεμένες στην κοινή συνείδηση με τις μείζονες στιγμές της αρχαίας τέχνης. Η ιδιαιτερότητα όμως της έκθεσης αυτής, έγκειται στο γεγονός ότι καταργεί τη στεγανή διαίρεση του μακρού προϊστορικού και ιστορικού χρόνου των εκθεμάτων, με αποκλειστικό άξονα την ακατάπαυστη εικαστική δημιουργικότητα στο παρελθόν και στο παρόν».
Η Αγγέλικα Κοροβέση ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1975 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. To 1993 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση. Ήταν η γλύπτρια που αντιπροσώπευσε επίσημα την Ελλάδα σε εκθέσεις ανά τον κόσμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004. Λίγα χρόνια αργότερα, στον Διεθνή Διαγωνισμό Γλυπτικής «Ολυμπιακό Πνεύμα στο Πεκίνο 2008», κέρδισε το Ασημένιο Ολυμπιακό Μετάλλιο. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σε 32 χώρες και έχει βραβευτεί από δημόσιους φορείς σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Λος Άντζελες, Πεκίνο. Σήμερα εργάζεται σε έργα μεγάλης κλίμακας εξερευνώντας τη χρήση ήχου και εικόνας.
Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Χρόνος, οι Μορφές, οι Έννοιες»  πραγματοποιείται από τον Technohoros Art Editions σε συνεργασία με το Hellenic American College και την Ελληνοαμερικανική Ένωση στις 26 Μαρτίου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον καθηγητή Δημήτρη Παυλόπουλο, τον αρχιτέκτονα Κώστα Καζαμιάκη, τη γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζιμούρτας, διευθυντής του Art22.gr

 

Last modified: 01/04/2019