Ο συμβολικός κόσμος της Αγγελικής Λόη

Την τέταρτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει η εικαστικός Αγγελική Λόη από τις 11 ως τις 30 Απριλίου. Η έκθεση με τίτλο «Layer upon Layer» φιλοξενείται στην Παρόδιο Στοά στις ισόγειες προθήκες που ανήκουν στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Επιμελητής της έκθεση είναι ο Ιστορικός Τέχνης Κωνσταντίνος Μπάσιος ο οποίος σε κείμενο του με τίτλο «Σκηνογραφικές Αφηγήσεις» αναφέρει:
«Σε αυτήν την έκθεση που φιλοξενείται στην Παρόδιο Στοά, η Αγγελική Λόη αποπειράται να διερευνήσει, να καταγράψει, να συλλέξει και κυρίως να διαμορφώσει εννέα διαφορετικά επιμέρους περιβάλλοντα, τα οποία υπακούουν σε μια εσωτερική λογική, που καθιστά όλα τα έργα «συνεχή», αλλά και συνεκτικά μεταξύ τους. Στις ζωές μας είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβούν καταστάσεις και γεγονότα, τα οποία «διαθέτουν» μία τρομακτική επικαθοριστική δυναμική, αλλά και δυνατότητα. Στην περίπτωσή μας, η εικαστική καλλιτέχνις, αντλώντας από τον προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό – αλλά και φιλοσοφικό θα μπορούσε να πει κάποιος- περίγυρο, επιδιώκει άλλοτε με αληθινά υλικά αποτυπώματα και υπολείμματα και άλλοτε με οδηγό τη δημιουργική της φαντασία να στοιχειοθετήσει ορισμένες, ιδιαζόντως ισχυρές, εγκαταστάσεις προκειμένου να προβεί σε μια κάποια δήλωση.
Αυτές οι δηλώσεις, που μπορεί να είναι βεβαίως προθέσεις, μπορεί όμως να είναι και καταγγελίες ή και κριτικές, δεν παύουν να αποτελούν μία τρισδιάστατη έκλυση πολύ ισχυρών, αν όχι σφοδρών, συναισθημάτων, όπως και σκέψεων.
Η έκθεση αυτή, αφού εντάσσεται στη λεγόμενη «εννοιολογική τέχνη», δεν υπάρχει περίπτωση να αφορά σε αναζητήσεις του ωραίου. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να συμμετάσχουμε με αφορμή τις εικονιζόμενες παραστάσεις, στις ανασυντεθειμένες ανακατασκευές του συμβολικού κόσμου, που η Λόη – με πολλή προσπάθεια- ζητά να πραγματώσει.
Διότι μπορεί η διαδρομή ενός προσώπου να έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που του αναγνωρίζουν μία ιδιοτυπία, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι και ένας άλλος, αμύητος άνθρωπος δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να κατανοήσει. Και είναι προφανές ότι η αξία και η σημασία αυτής της κατηγορίας εκθέσεων επιτελεί ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Αυτόν της κοινώνησης».
Κωνσταντίνος Μπάσιος μέλος της A.I.C.A.

Event Information
Παρόδιος Στοά, Αιόλου – Κολοκοτρώνη – Βασιλικής [Μοναστηράκι] Εγκαίνια: Πέμπτη, 11 Απριλίου, 20.00
Διάρκεια: 11 – 30 Απριλίου 2019
Επισκέψιμες ώρες: 9.00-22.00 καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Η έκθεσή φιλοξενείται περιμετρικά και μόνο εξωτερικά, στον ισόγειο χώρο του πανεπιστημιακού κτηρίου, που στεγάζει, τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, τα Εργαστήρια και τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας (ΠΕΔΔ) του ΕΚΠΑ.

 

Last modified: 11/04/2019