Το πορτρέτο του πρώτου hippie

 Χάρη σε ένα άγνωστο στο κοινό, καλλιτέχνη, έχουμε το πορτρέτο μιας προσωπικότητας που τάραξε τα νερά στην Ουαλία και Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τον Alfred Charles Hemming (1904–1933) που χρησιμοποιώντας ως πηγές σπάνιες λιθογραφίες και μια επίσης σπάνια ζωγραφιά ανωνύμων καλλιτεχνών, ζωγράφησε το πορτρέτο του εκκεντρικού William Price.  A. C. Hemming πέθανε σε ηλικία μόλις 29 ετών (1904–1933).
Ο γιατρός, ο William Price, θεωρείται ο προπάτορας του παγκόσμιου κινήματος των χίπις. Φανατικός Ουαλός, αγωνίστηκε για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας του, συμμετείχε στο θρησκευτικό κίνημα των Δρυιδών και χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον ασυνήθιστες και εκκεντρικές φιγούρες της Βικτωριανής περιόδου.
Αναμφίβολα είναι ένας από τους πλέον επιβλητικούς ρομαντικούς και επαναστατικούς χαρακτήρες της πατρίδας του. Δυναμική προσωπικότητα, λαμπρός λόγιος, υποδειγματικός χειρουργός, ένας εξόριστος πολιτικός ακτιβιστής και πρωτοπόρος στη δημιουργία ενός εμβρυϊκού συστήματος κοινωνικής υγειονομικής περίθαλψης που πιθανότατα είχε επηρεάσει τον οραματιστή Άγγλο πολιτικό Aneurin Bevan, ο οποίος αμέσως μετά τον πόλεμο εισηγήθηκε την Εθνική Υπηρεσία Υγείας και το πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης.

Λιθογραφία του 1827

Λιθογραφία, 1861

Αναβίωσε τελετουργίες των Κελτών της εποχής του Σιδήρου. Αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά δικαιώματα, προωθούσε τη χορτοφαγία πιστεύοντας ότι η κατανάλωση κρέατος «βγάζει το θηρίο στον άνθρωπο». Ως γιατρός αρνιόταν να κουράρει καπνιστές. Αντιτάχθηκε στο γάμο τον οποίο θεωρούσε ως σκλαβιά των γυναικών και υποστήριζε την ελεύθερη σχέση και αγάπη. Η θρησκεία για τον Price ήταν εργαλείο υποδούλωσης. Διακήρυττέ ότι συνάδελφοί του γιατροί χρησιμοποιούσαν φάρμακα – ναρκωτικά αντί να αναζητούν την αιτία της ασθένειας. Υιοθέτησε μια εκκεντρική εμφάνιση φορώντας καπέλο από δέρμα αλεπούς, πράσινα ρούχα, ενώ σταμάτησε να κόβει τη γενειάδα του και να κουρεύεται.

Ο Price σε πίνακα άγνωστου καλλιτέχνη, 1888

Το 1854 πέθανε ο γιός του μόλις 5 μηνών. Πιστεύοντας ότι θάβοντας τη σορό μολύνεται η γη, ο Price επέλεξε την αποτέφρωση. Προκλήθηκε αναταραχή, οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου και αθωώθηκε πανηγυρικά. Αποτέφρωσε τη σορό δύο μήνες αργότερα. Η αθώωσή του δημιούργησε δεδικασμένο κι έτσι μέσα σε σύντομο διάστημα κατασκευάστηκαν κρεματόρια στο Μάντσεστερ, τη Γλασκόβη, το Λίβερπουλ και το Μπέρμιγχαμ.
Ο Price πέθανε το 1893 και την καύση του παρακολούθησαν 20.000 άτομα. Τα τελευταία του λόγια πριν ξεψυχήσει ήταν «Φέρτε μου ένα ποτήρι σαμπάνια». ‘Ήπιε τη σαμπάνια και ξεψύχησε.

Last modified: 22/04/2021