Ο Μιχάλης Αρφαράς διηγείται προσωπικούς μύθους

Ανήκει στη γενιά που ξεκίνησε -και μάλιστα είναι από τους πρωτοπόρους της Γερμανίας- το  πειραματικό φιλμ. Πολύ πριν από το βίντεο. Παράλληλα στράφηκε στη χαρακτική όταν η ζωγραφική δεν μπορούσε να του δώσει την εικόνα του χρόνου. Στην καινούργια του προσωπική έκθεση ο Μιχάλης Αρφαράς συνταιριάζει την πρόταση του με ζωγραφικά, γλυπτικά και κινηματογραφικά έργα.

Νέο φεγγάρι

Και η νέα έκθεση του Μιχάλη Αρφαράς με τον τίτλο «Προσωπικές Μυθοπλασίες» παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» από τις 12 Δεκεμβρίου ως τις 18 Ιανουαρίου.  
Η έκθεση αποτελεί μια πολυμεσική εικαστική πρόταση, που δημιουργείται από την συνύπαρξη ζωγραφικών, γλυπτικών και κινηματογραφικών έργων, καταλαμβάνοντας όλους τους χώρους της γκαλερί. Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης αποτελούν μια σειρά από πειραματικές μικτές τεχνικές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Άρης και Αφροδίτη FIGUR-1

Ο ιστορικός τέχνης και δημιουργός εκθέσεων Γιάννης Μπόλης γράφει σχετικά: «Ο Μιχάλης Αρφαράς απομονώνει στα έργα του εκείνα τα στοιχεία που ολοκληρώνουν και διατηρούν ατόφια την προσωπική του κοσμοθεωρία, ενώ παράλληλα οδηγούν στην ισορροπημένη σύνθεση μορφής και περιεχομένου. Η δημιουργία του προτάσσει ένα είδος εικονογραφίας του οντολογικού ζητήματος, θέτει ένα εικαστικό ερώτημα περί ανθρώπινης φύσεως με πολλαπλές αναφορές  και εννοιολογικά στοιχεία. Οι εικόνες του αντανακλούν μορφές από μια προσωπική μυθολογία. Ο Μιχάλης Αρφαράς «διηγείται» ιστορίες που διακρίνονται για τον εσωτερικό τους ειρμό, ιστορίες μοναδικές, σύγχρονες και πρωτότυπες, πολυδιάστατες ως προς την ανάγνωση και τη θέασή τους».

Η Γέννηση του Ίκαρου FIGUR-4

Οι τρισδιάστατες φιγούρες στην έκθεση χαρακτηρίζονται από προφανείς αναφορές στους αρχαίους μύθους του Ίκαρου, του Άρη και της Αφροδίτης, που έχουν όμως εξελιχθεί σε γκροτέσκες μάσκες σύγχρονων βιωμάτων και μη ανατρέψιμων πλέον καταστάσεων.
Τα δύο κινηματογραφικά έργα τέλος, που προβάλλονται στην έκθεση, προέρχονται από δύο διαφορετικές δημιουργικές περιόδους του καλλιτέχνη. Το μεν CITY LIFE GRAFITIS έγινε την δεκαετία το 80, ενώ ο ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΟΣ αποτελεί έργο του 21ου αιώνα. Τα κινηματογραφικά έργα είναι πειραματικά μοντάζ μίας πλειάδας τεχνικών και αισθητικών εκφράσεων της animation. Σε αυτά ξετυλίγεται ένας χείμαρρος εικόνων και ήχων, συμπυκνωμένες εικόνες  της αγωνίας των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

about shadows ΙΙ

Event Information
ekfrasi – yianna grammatopoulou, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 10671
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου,19.30
Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου – 18 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 20.00, Τετάρτη 11.00 – 18.00 Σάββατο 11.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546, info@ekfrasi-art.gr,  www.ekfrasi-art.grhttp://www.facebook.com/pages/ekfrasi-yianna-grammatopoulou
[/eventinfo

Last modified: 13/01/2020