Ο Μανώλης Χάρος παρουσιάζει τους προσωπικούς του θησαυρούς  

«Το νησί των θησαυρών» τιτλοφορείται η έκθεση του Μανώλη Χάρου που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού από τις 4 Δεκεμβρίου ως τις 26 Ιανουαρίου. Η έμπνευση για τη συγκεκριμένη ενότητα έργων του Μανώλη Χάρου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό αντλήθηκε από κλασικά αριστουργήματα, μύθους, αστυνομικές νουβέλες που παρά το πέρασμα τόσων χρόνων εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να αποτελούν ένα πολυπρισματικό όχημα για την έκφραση κριτικής βασικών κοινωνικοπολιτικών συμπεριφορών.
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και περιλαμβάνει 50 περίπου δισδιάστατα εικαστικά έργα μικτής τεχνικής (ζωγραφική, χαρακτική) και μία κατασκευή τριών διαστάσεων. Οι τίτλοι των έργων είναι όλοι λέξεις ή φράσεις από πηγές που είναι για τον δημιουργό η υπόγεια αναφορά στο Νησί των δικών του Θησαυρών.  Οι ήρωες των λέξεων και των παραμυθιών  είναι ξεναγοί για τα εικαστικά έργα, τα οποία μέσα από τη μορφή τους (ζωγραφική -χαρακτική- προβολή, κλπ.) προσκαλούν τον θεατή να μετέχει στη σκέψη του δημιουργού και τη φαντασιακή λειτουργία της έμπνευσης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι αρχετυπικές φιγούρες του πειρατή, του εύζωνα, του στρατιώτη και του cowboy αλλά και οι στιγμές-φράσεις της κλασικής λογοτεχνίας που βοηθούν τον θεατή να ανακαλύψει την πορεία σκέψης του δημιουργού και τα σημεία αναφοράς ενός έργου ζωής˙ μια βύθιση στις πηγές έμπνευσης του καλλιτέχνη, που δίνονται στον θεατή, σαν πρόσκληση μετάβασης στο προσωπικό νησί των θησαυρών του ζωγράφου. Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου «(…) οι εικόνες του έχουν χαρακτήρα άμεσο, ευθύ και αντικειμενικό, ενίοτε με λεπτομερή επεξηγηματικά σχόλια, που αντανακλούν τη σκέψη του δημιουργού, τις προτιμήσεις, τις αναμνήσεις, και επομένως τις διαθέσεις του. Ο Μανώλης Χάρος στο Νησί των Θησαυρών με γλώσσα λιτή, συμπυκνωμένη, αποκαλυπτική του προσωπικού ζωγραφικού του ύφους, παρουσιάζει τον άνθρωπο της πλάνης, του περιορισμένου οπτικού πεδίου, της εξαναγκασμένης όρασης.(…) Η ολιστική αντίληψη της τέχνης που παρατηρείται στο σύνολο του έργου του -με τη χρήση των αποσπασμάτων-, από ποιητές και λογοτέχνες στους τίτλους των έργων του, διαδραματίζει ταυτόχρονα εικαστικό και φιλολογικό ρόλο. Δεν σχολιάζουν, δεν περιγράφουν την εικόνα αλλά υπογραμμίζουν το γεγονός και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Ο δημιουργός καλεί τον θεατή να διαφοροποιηθεί ως προς τον τρόπο θέασης του έργου, να σπάσει τα δεσμά του, και σαν ελεύθερος άνθρωπος να μπορέσει να αντιληφθεί την πραγματικότητα με τη βοήθεια της λογικής και υπό το φως του ορθού λόγου. (…)».
Την έκθεση συνοδεύει η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση με τίτλο «Μανώλης Χάρος – Το νησί των θησαυρών», 84 σελίδων με 70 φωτογραφίες και κείμενο της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας της έκθεσης Ελένης Αθανασίου.

Event Information
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας Αθήνα
Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου – 26 Ιανουαρίου 2020
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00 – 18.00, Πέμπτη, Σάββατο: 10.00 – 24.00, Κυριακή: 10.00 – 16.00, Δευτέρα &Τρίτη
Ώρες λειτουργίας Πωλητηρίου Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00 – 18.00 Πέμπτη: 10.00 – 22.00 Σάββατο: 10.00 – 20.00 Κυριακή: 10.00 – 16.00
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον ίδιο τον καλλιτέχνη τα Σάββατα 21 Δεκεμβρίου και 4 Ιανουαρίου στις 12.00.
Πληροφορίες: Τηλ 210 367 1000. benaki@benaki.gr

Last modified: 02/12/2019