«Ο Μίτος της Αριάδνης». Διαδικτυακή έκθεση

Το Chicago Athenaeum: Μuseum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία  με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικό Τέχνης- Διδάκτωρ Σορβόννης, παρουσιάζουν διαδικτυακά την εικαστική έκθεση «Ο Μίτος της Αριάδνης». Είναι η πρώτη δράση του Μουσείου για την φετινή χρονιά, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, με αφορμή την πανδημία του COVID-19.
«Στην έκθεση», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, «παρουσιάζεται μία ομάδα εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στην χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.

Μανόλης Γιανναδάκης Κλεψύδρα VII, 2004 Χαρακτικό, οξυγραφία, τεχνική του μαλακού βερνικιού, κολλαγραφία Διαστάσεις: 70 x 100 εκ.

Από την Αριάδνη του άλλοτε, στην γυναίκα της σύγχρονης εποχής, που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο της τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση, σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαληνής απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, ο Ικέτης, η Ιέρεια, οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν Μύθος: Είναι η Ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστων με επιφανειακές ανησυχίες. Μέσα από την έκθεση, ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ιδία του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε την δικιά μας Αριάδνη του Αέναου Μίτου.
Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών, αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα».

Γιώργος Τσακίρης Χωρίς τίτλο, 2016-21 Ξύλο, κλωστή, καλάμι, χάντρες Διαστάσεις : 110 x 45 x 6 εκ.

Συμμετέχουν στην έκθεση οι καλλιτέχνες: Αθανάς, Ολίβια Αφιώνη, Βασίλης Βασιλακάκης, Κωνσταντίνος Βερούτης, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Ελένη Γάτσιου, ‘Εύα Γεράκη, Μανόλης Γιανναδάκης, Μάνος Διαμαντής, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Helen Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννης Καραλιάς, Αφροδίτη Καραμανλή, Ιωάννα Καρδιακού, Αρετή Κλουτσινιώτη, Μιχάλης Κόκκινος, Χρήστος Κονταρούδης, Χάρης Κοντοσφύρης, Μίνα Κορδάλη, Χριστίνα Λάππα, Ευάγγελος Λιούγκας, Θεόδωρος Μανωλίδης, Τζίνα Μάρκου, Χαρά Ματζουρανάκη, Μάτα Μπίγαλη, Μαρία Δήμητρα Μουρτζίνη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Λουκιάννα Παπαδοπούλου, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπάτσιου, Κατερίνα Σταθάτου, Άρτεμις Σκούλικα, Γιώργος Τσακίρης, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Μιχαήλ Φαλκώνης, Έφη Φούνκ, Γιώργος Χουντάλας, Ζαχαρούλα Bongard, Andrew Duggan, Peter Shevchenkο, #Terzani, Roksolana Tchotchieva, Gilda Frumkin, Daniel Verstaete.
Η έκθεση των έργων έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί  στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου The European Centre Athens, Μητροπόλεως 74, Αθήνα τον Οκτώβριο του 2021.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ : Contemporary Space Athens Exhibitions
ON LINE ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ: https://online.flippingbook.com/view/134268397/
Υoutube: O Μίτος της Αριάδνης – YouTube
FACEBOOK EVENT: facebook.com/events/360377535316716/

Last modified: 13/04/2021