Ο Μίκυ Μάους έγινε 92 ετών

Το ποντίκι πάνω στο οποίο κτίστηκε μια αυτοκρατορία

Σαν σήμερα, 18 Νοεμβρίου 1928, ένας νεαρός ζωγράφος ανακαλύπτει τον ήρωά του που γίνεται το πιο διάσημο ποντίκι στην ιστορία και ο νεαρός ζωγράφος ένας θρύλος της 7ης και όχι μόνο, τέχνης.
Σαν σήμερα λοιπόν γεννήθηκε ο Μίκυ Μάους από τα χέρια του ζωγράφου-γραφίστα Γουόλτ Ντίσνεϊ.
Την πορεία τους την ξέρουμε όλοι. Ένας θρύλος καλλιτεχνικός, κινηματογραφικός, επιχειρηματικός. Ένα ποντίκι πάνω στο οποίο κτίστηκε μια ολόκληρη αυτοκρατορία που κρατά 92 χρόνια.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ στο ατελιέ του 1947

Την άνοιξη του 1928 είχαν γίνει δύο αποτυχημένες απόπειρες για ταινίες μικρού μήκους με το Μίκυ, όμως ο Νοέμβριος με το «Ατμόπλοιο του Γουίλι» που σκηνοθέτησαν από κοινού οι Walt Disney και Ub Iwerks ήταν η αρχή του θρυλικού – αγέραστου ήρωα. Ο Μίκυ μάς θυμίζει τη μαγεία της παιδικής ηλικίας – μια εποχή που τα όνειρα είχαν φτερά και η φαντασία μας έκανε τα πάντα δυνατά.
Για τη γέννηση του ήρωά του ο Ντίσνεϊ θυμάται: «Ο Μίκυ Μάους βγήκε από το μυαλό μου σε ένα μπλοκ ζωγραφικής σε μια διαδρομή με το τρένο από το Μανχάταν στο Χόλιγουντ, σε μια περίοδο που η επιχείρηση που διατηρούσαμε με τον αδερφό μου Ρόι βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Ο Μίκυ με τη Μίννι Μάους

Σε μια άλλη συνέντευξη του το 1966 ο Ντίσνεϊ θυμόταν την εποχή που πειραματιζόταν ζωγραφίζοντας τον ήρωά του. «Υπήρχαν πολλά ποντίκια στο γραφείο μου στο Κάνσας Σίτι. Μερικά είχαν γίνει τόσο ήρεμα που καθόντουσαν στο γραφείο του ατελιέ την ώρα που ζωγράφιζα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το περίεργο συναίσθημα καθώς αυτά τα μικρά ποντίκια απλώς στέκονταν εκεί και με κοιτούσαν».

Walt Disney και Ub Iwerks σκηνοθέτες στην πρώτη ταινία του Μίκι «Το ατμόπλοι του Γουίλι»

Ο Μίκυ σχεδιαζόταν συνήθως με κοντό κόκκινο παντελόνι, μεγάλα κίτρινα παπούτσια και γιγαντιαία άσπρα γάντια στα χέρια. Το 1941 υπήρξε καθοριστική χρονιά για το Μίκυ ο οποίος, αφού πέρασε τη δεκαετία του 1930 με κοντό παντελόνι, στην ταινία Little Whirlwind άλλαξε ύφος. Μεταξύ 1942 και 1944, στις ταινίες και στα κόμικ, το παντελόνι μάκρυνε και ο Μίκυ άρχισε να φορά επίσης σακάκι, γραβάτα, καπέλο και άλλα αξεσουάρ, που τον έκαναν να φαίνεται πιο μοντέρνος και ώριμος.

Γουόλτ Ντίσνεϊ και ο Μίκυ στη Ντίσνεϊλαντ

 

Last modified: 26/11/2021