Ο κύβος που γεννά υπέροχες σκιές   

Τα περίπλοκα γεωμετρικά μοτίβα σε μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ σκιάς και φωτός που συναντάμε στους ιερούς χώρους του Ισλάμ διερευνά η Anila Quayyum Agha στη νέα της εγκατάσταση. Η Πακιστανό-Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα στο έργο της Intersections (Διασταυρώσεις) χρησιμοποιεί ένα ξύλινο κύβο με ακμές περίπου δύο μέτρων για να δημιουργήσει μια εκπληκτική σκιά στο δωμάτιο όπου βρίσκεται κρεμασμένος – και με μόνο ένα λαμπτήρα ως πηγή φωτός. Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος της έκθεσης «The Art of Paper» που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο  μουσείο Sundaram Tagore στη Νέα Υόρκη
Οι «Διασταυρώσεις» εξετάζουν την αίσθηση της κατάπληξης και του αποκλεισμού που αισθάνθηκε η καλλιτέχνιδα ενώ μεγάλωνε στο Πακιστάν. «Η ξύλινη ζωφόρος μιμείται ένα μοτίβο από την Αλάμπρα, που βρισκόταν στη διασταύρωση της ιστορίας, του πολιτισμού και της τέχνης και ήταν ένας τόπος όπου συναντιόντουσαν και συνομιλούσαν   το Ισλάμ και η Δύση. Διαφορετικοί πολιτισμοί συνυπήρχαν αρμονικά και χρησίμευαν ως απόδειξη ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο» εξηγεί η Anila Quayyum Agha. «Για μένα, η εξοικείωση του χώρου επισκεπτόμενη το ανάκτορο της Αλάμπρα και οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής και τόπου από το παρελθόν μου, συνενώθηκαν στη δημιουργία αυτού του έργου».
Η Anila Quayyum Agha γεννήθηκε στη Λαχόρη του Πακιστάν το 1965 αλλά ζει και εργάζεται στην Ινδιανάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξετάζει θέματα της παγκόσμιας πολιτικής, της πολιτιστικής ταυτότητας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και το ρόλο των φύλων στην πολυθεματική πρακτική της. Η Πακιστανό- Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα είναι γνωστή για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας στις οποίες κόβει με λέιζερ σχέδια σε τρισδιάστατους κύβους. Αναρτώνται και φωτίζονται από μέσα, Οι κύβοι χυτεύονται σαν δαντελωτές σκιές από το δάπεδο μέχρι την οροφή και μετασχηματίζουν εντελώς το περιβάλλον, με αναφορές στους πλούσια διακοσμημένους δημόσιους χώρους, όπως τα τζαμιά, από τα οποία – ως γυναίκα – βίωσε τον αποκλεισμό στη Λαχόρη στα νεανικά της χρόνια. Εκτός από τις φωτιζόμενες εγκαταστάσεις της, η Agha δημιουργεί και τοιχογραφίες, που περιλαμβάνονται στη σειρά Flowers (2018).

  • Sundaram Tagore – Anila Quayyum Agha

 

 

Last modified: 11/12/2018