Ο Θανάσης Μακρής στήνει το δικό του ‘21

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή με τίτλο Εν ξιφήρεις. Διάρκεια έκθεσης 14 Σεπτεμβρίου – 14 Νοεμβρίου.
Η έκθεση Εν ξιφήρεις πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Εκτίθενται 111 έργα του Θανάση Μακρή, τα οποία περιλαμβάνουν σχέδια σε πενάκι, παστέλ και χρωματιστά μολύβια και αποτυπώνουν μορφές αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν πρόκειται για γνωστούς και αναγνωρίσιμους ήρωες του 1821, αλλά για απλούς Έλληνες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας και που τώρα στέκονται μπροστά στον θεατή αναμένοντας την αποδοχή και την αναγνώρισή τους. Ο ζωγράφος, εμφορούμενος αρχικά από τα ακούσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλαμάτας, σχεδιάζει τους λαϊκούς ανθρώπους της εποχής του Αγώνα δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις, τις στάσεις και την ενδυμασία τους. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργεί και μια σειρά σχεδίων με θέμα τον ζωγράφο Θεόφιλο, αναπαριστώντας τον ως οπλαρχηγό της Επανάστασης.
Μορφοποιώντας την ιδέα του απλού Έλληνα αγωνιστή, ο Μακρής καταφέρνει, τελικά, να στήσει το δικό του ’21, δίνοντας πρόσωπο στο ανώνυμο, ξεσηκωμένο πλήθος.
Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνα Ντακόλια, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Event Information

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος,  Αίθριο 4ου ορόφου, Συγγρού 364
Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου – 14 Νοεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: 09.30 – 20.00
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής σας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ

Last modified: 15/09/2021