Ο Γιώργος Γιώτσας παρουσιάζει στο Παρίσι ένα νεογέννητο αλφάβητο

Η γκαλερί Δεσμός υποδέχεται και παρουσιάζει στο Παρίσι τον Έλληνα εικαστικό Γιώργο Γιώτσα με την πολλή ενδιαφέρουσα έκθεση «Ασαφές Αλφάβητο/Un Alphabet Incertain». Επιμέλεια έκθεσης Amanda Nocera, Διευθύντρια στον καλλιτεχνικό τομέα του Queens College της Νέας Υόρκης CUNYΗ. Οργάνωση: Εύα Τζιμούρτα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι και διαρκεί από τις 4 ως τις 18 Νοεμβρίου. Λευκές σελίδες και επιφάνειες «στολίζονται» με τα σύμβολα των αλφαβήτων ανά τους αιώνες. Από την ανακάλυψη τους έως το άπειρο… Μια γλώσσα φυσική που καταλήγει σε απτή, μέσα από τη δημιουργία των συμβόλων. Από το μελάνι του τυπογραφείου έως στα χέρια ενός εικαστικού που συμπεριφέρεται στη γλώσσα σαν αντικείμενο έρευνας αποδίδοντας με ιδιαίτερη αισθητική λεπτότητα μια γλυκιά αγωνία της αναζήτησης της ερμηνείας, της ανάγνωσης, της αναγνώρισης, της επικοινωνίας. Υπογραμμίζονται τα σύμβολα αυτά καθαυτά, σαν αισθητικές παρουσίες, πριν πάρουν τη θέση τους (ή την ξαναβρούν) μέσα σε κάποιο (α)βέβαιο αλφάβητο.
Γκαλερί Δεσμός

…Άραγε σήμερα η αξία των σημείων εξασθενεί λόγο της εύκολης πρόσβασης τους; Πλημμυρισμένοι από επιλογές που απαιτούν όλο και λιγότερο την ενεργή συμμετοχή μας, απολιθωθήκαμε στη θέση μας, εφησυχασμένοι με την αυταπάτη ότι είμαστε πάντα συνδεδεμένοι; Ο Γιώργος Γιώτσας δεν μας συναντά απλά σε αυτήν τη μετέωρη κατάσταση αλλά γίνεται ο οδηγός μας, αναπαριστώντας έναν κόσμο φαινομενικά οικείο αλλά όχι και τόσο τελικά. Έναν κόσμο που γνωρίζουμε φυσιογνωμικά αλλά παραμένει κατά κάποιο τρόπο μακρινός, μια μητρόπολη καθαρού δυϊσμού της οποία η τοπογραφία έχει κοπεί, κολληθεί, ζωγραφιστεί και αντλείται το ίδιο από το φως της αποκάλυψης και το σκοτάδι… …Κοιτάζοντας μέσα από τα πέπλα ρυζόχαρτου για μια στιγμή, ακριβώς μπροστά μας, αφήνουμε στο νεογέννητο αλφάβητο του Γιώτσα να μας κατακλύσει, κορεσμένοι από το βάρος των πρώτων λέξεων της ανθρωπότητας – ψίθυροι ενθύμησης μιας σχεδόν ξεχασμένης αθωότητας…
Amanda Nocera

  • Από το έτος δημιουργίας του το 1983, ο Δεσμός στο Παρίσι γίνεται ένας πολιτισμικός σύνδεσμος μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στην αρχή ως βιβλιοπωλείο, αναπτύσσει στη συνέχεια μια εκδοτική δραστηριότητα διαθέτοντας στο γαλλόφωνο κοινό έργα της ελληνικής λογοτεχνίας και το τριμηνιαίο περιοδικό Desmos/Le Lien. Ο χώρος της γκαλερί του, έρχεται να συμπληρώσει αυτήν την πολύπλευρη δραστηριότητα, κάνοντας έτσι το Δεσμό ένα μέρος συνάντησης μεταξύ των Ελλήνων του Παρισιού, των φιλελλήνων και των απανταχού φιλότεχνων.  
Event Information

Γκαλερί Δεσμός – Librairie Hellénique – Galerie DESMOS, 14 Rue Vandamme, PARIS
Εγκαίνια: Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 18.30
Διάρκεια έκθεσης 4 – 18 Νοεμβρίου 2017
Ώρες κοινού: Καθημερινά από τις 15.00  έως τις 19.00
Πληροφορίες: τηλ: +33 (0)1.43.20.84.04, www.desmos-grece.com

 

 

Last modified: 21/11/2017