Ο βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου». Σε περισσότερα από 100 σχέδια, κατασκευές, πίνακες και έργα από ύφασμα παρουσιάζεται με πληρότητα η θεματική που αφορά το διάλογο του καλλιτέχνη με το βυζαντινό πολιτισμό, την τέχνη και τη χριστιανική λατρεία.

Παπάς-πολεμιστής, 2011, ακρυλικό σε καμβά

Στο έργο του Τάσου Σπ. Μαντζαβίνου εμφανίζονται, σταδιακά από τη δεκαετία του 1990, εικονογραφικά στοιχεία που έλκουν την καταγωγή τους από τη βυζαντινή παράδοση και πυκνώνουν τις τελευταίες δεκαετίες, για να καταλήξουν κυρίαρχα στο έργο του καλλιτέχνη. Ο ορθόδοξος ενοριακός ναός, τα τάματα, τα φυλαχτά, ο δρακοντοκτόνος άγιος Γεώργιος, τα φορητά εικονοστάσια καθώς και το πολυφωνικό σύμπαν της βυζαντινής διακοσμητικής αποτελούν σημαντικές πηγές έμπνευσης, οι οποίες παρουσιάζονται θεματικά στην έκθεση.

Ο χρόνος, 2020, σχέδιο με μολύβι σε χαρτί

Στη βυζαντινή πολιτισμική παράδοση, η οποία φτάνει μέχρι τη λαϊκοβυζαντινή τέχνη των νεότερων χρόνων αλλά και σε μια βιωματική σχέση με την Ορθοδοξία, ο Τάσος Μαντζαβίνος ανακαλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής του ταυτότητας και το μεταπλάθει σε ένα προσωπικό ζωγραφικό λεξιλόγιο χωρίς στοιχεία αντιγραφής ή στείρου μιμητισμού. Μέσα από την αλληλεπίδραση της βυζαντινής παράδοσης με το σήμερα, γεννήθηκε το καλλιτεχνικό ιδίωμα που φέρει την υπογραφή του.
Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Χωρίς τίτλο, 2018, σχέδιο με μελάνι

Event Information
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Εγκαίνια: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου – 12 Ιανουαρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 09.00 – 16.00 Δευτέρα κλειστά
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ. Ενιαίο εισιτήριο: 15 ευρώ / Μειωμένο: 8 ευρώ
Πληροφορίες: 213 213 9500, www.byzantinemuseum.gr ,    info@byzantinemuseum.gr
– Μετρό: Στάση Ευαγγελισμός

Last modified: 14/10/2022