Αλέξης Κανιάρης, στην Art Athina κάποιοι μπορεί να κολλήσουν το «μικρόβιο» της τέχνης

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

1 ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣΚαλλιτέχνης, επιμελητής, αίθουσα τέχνης, συλλέκτης, απλοί φιλότεχνοι συναντώνται σε μια ευρεία και άκρως «δημοκρατική» προβολή της τέχνης. Η βάση και η δημιουργία είναι ο καλλιτέχνης, αλλά στην αλυσίδα που προκύπτει όλοι έχουν το ρόλο τους. Κι αυτό γίνεται ολοφάνερο στις εκθέσεις διεθνούς και εθνικού επιπέδου. Έτσι και η Art Athina διεκδικεί το δικό της μερίδιο καθώς αποτελεί τη μοναδική και έγκυρη «συνάντηση» επί ελληνικού εδάφους. Δεν είναι τυχαίο ότι αντέχει στο χρόνο και ήδη φέτος μας καλεί για την 21η συνάντηση μας. Η Art Athina δεν αντιστέκεται απλώς στην κρίση, αλλά πασχίζει η τέχνη να βγει μπροστά.
Μπροστάρης σ’ αυτή την προσπάθεια ο Αλέξης Κανιάρης που τα τελευταία χρόνια ως γενικός διευθυντής προσπαθεί να δώσει στην Art Athina την αίγλη και την οντότητα που της αξίζει.

 • Κύριε Κανιάρη παρά την κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας η Art Athina επιμένει να μας εκπλήσσει, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την αύξηση των συμμετοχών.

Έτσι είναι. Φέτος οι συμμετοχές είναι αυξημένες κατά 20%. Και το γεγονός αποκτά κάποια αξία καθώς οφείλεται κυρίως στις ξένες γκαλερί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Art Athina. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος που μας γεμίζει με αισιοδοξία καθώς έχουν ανοίξει αρκετές νέες γκαλερί. Κάναμε όμως ένα μικρό άνοιγμα και στις γκαλερί της περιφέρειας  Λάρισα, Πάτρα, Βέροια που υπήρχε ήδη. Ξέρετε στις πόλεις εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολλές αξιόλογες γκαλερί που από φέτος τους δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό έξω από τις πόλεις που δραστηριοποιούνται. Επίσης αυξήθηκαν οι πλατφόρμες που από 45 ανέβηκαν στις 50.

 • Στις πλατφόρμες υπάρχει κάποια γενική κατεύθυνση; Γιατί βλέπουμε ότι έρχονται περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες…
  Main

  Η Άρτεμις Ποταμιάνου, επιμελείται όλου του προγράμματος στις πλατφόρμες

Το πρότζεκτ ανήκει στις παράλληλες εκδηλώσεις και το επιμελείται η Άρτεμις Ποταμιάνου. Αν πούμε για κάποια κατεύθυνση είναι η διεθνοποίηση του. Έχουμε συμμετοχές από σαράντα ξένες χώρες και δέκα ελληνικές. Μάλιστα κοιτάξαμε να προέρχονται από χώρες πιο απομακρυσμένες όπως είναι το Ιράν, ο Καναδάς κλπ. Υπάρχουν περιοχές του κόσμου που ούτως ή άλλως δεν εκπροσωπούνταν με γκαλερί. Γενικά από την Ευρώπη έχουμε 19 συμμετοχές. Οι άλλες είναι από άλλες περιοχές του κόσμου.

 • Εξακολουθούν να απέχουν όμως από την Art Athina κάποιες ελληνικές γκαλερί.

Ναι και είναι κρίμα για την προσπάθεια που γίνεται απ’ όλους. Εξακολουθούν να «σνομπάρουν» την Art Athina είτε γιατί δεν ταιριάζει με τη δράση τους είτε γιατί έχουν άλλους στόχους.

 • Μου έλεγε ένας πολύ γνωστός καλλιτέχνης ότι όλοι όσοι πηγαίνουν στις γκαλερί είναι καμιά πεντακοσαριά όλοι κι όλοι, που μάλιστα οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους. Όμως βλέπουμε ότι την Art Athina – χαλαρά θα έλεγα- την επισκέπτονται γύρω στις πενήντα χιλιάδες άτομα. Πώς γίνεται αυτό;
ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ 1

Ο Μάνος Στεφανίδης παρουσιάζει τον «Κοχλία», την ιστορική γκαλερί της Θεσσαλονίκης

Για να αυξηθεί η προσέλευση πρέπει να διευρυνθεί πληθυσμιακά η στόχευση. Αυτοί οι πεντακόσιοι που αναφέρθηκε ο καλλιτέχνης είναι κυρίως συλλέκτες που οι περισσότεροι είναι και μεγάλης ηλικίας. Πρέπει να δημιουργηθεί δεύτερη γενιά συλλεκτών, να δημιουργήσουμε μια νέα μαγιά. Και η νέα γενιά ξέρουμε ότι είναι πιο απαιτητική. Θέλουν να δουν τι γίνεται στο εξωτερικό, να πληροφορηθούν για νέες κατευθύνσεις, νέες προτάσεις…

 • Επειδή η κρίση είναι θέμα ψυχολογίας, απαιτείται μεγαλύτερη ίσως προσπάθεια για να μπουν στη συλλεκτική συνήθεια νέοι άνθρωποι.

Ακριβώς πάνω σ’ αυτό προσπαθούμε. Να τους περάσουμε αυτό το μικρόβιο της τέχνης.
Να ξεκινήσουν από ένα έργο των 100 ευρώ και σιγά – σιγά να φθάσουν σε κάτι μεγαλύτερο.
Και όταν αργότερα αποκτήσουν τη δυνατότητα να γίνουν κι αυτοί συλλέκτες και να δώσουν τη δική τους ανάσα στην τέχνη. Στατιστικά απ’ αυτές τις χιλιάδες των επισκεπτών κάποιοι θα έρθουν στην Τέχνη.

 • Νομίζω ότι η Art Athina είναι ο κατάλληλος φορέας για πρωτοβουλίες που θα καλύπτουν όλη τη χρονιά. Η τριήμερη στο Ταε Κβο Ντο ουσιαστικά πρέπει να γίνει ο πυρήνας που θα επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες.

Είναι κάτι που το συζητάμε συνεχώς και σαφώς θα υλοποιηθούν κάποια πράγματα. Μη ξεχνάμε όμως πως περνάμε μια περίοδο πολλή σφιχτή καθώς δεν υπάρχουν χορηγοί. Οι δύο εκδηλώσεις του 2015 η Gallery Weekend και οι εκθέσεις στο Αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος» είχαν πράγματι μεγάλη επιτυχία. Σε πρώτη φάση ίσως χρειαζόμαστε κάτι το φθινόπωρο. Το συζητάμε.

 •  Έχουμε τα αφιερώματα του Μάνου Στεφανίδη. Φέτος μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

Ναι ο Μάνος ετοίμασε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον «Κοχλία» στην ιστορική γκαλερί της Θεσσαλονίκης που με την εμβληματική μορφή του Κώστα Λαχά σφράγισε για πολλά χρόνια τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης και όχι μόνο.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ

ΝΤΕΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΤΕΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχουν επίσης και δυο ακόμη ενδιαφέροντα αφιερώματα ένα της Κατερίνας Κοσκινά για το Γιώργο Λάππα το σημαντικό καλλιτέχνη που χάσαμε φέτος. και ένα του Ντένη Ζαχαρόπουλου που θα παρουσιάσει τη συλλογή της πινακοθήκης του δήμου Αθηναίων. Στις αποθήκες της δημοτικής πινακοθήκης κρύβονται πραγματικοί θησαυροί και η παρουσίαση τους θα εντυπωσιάσει.

 Στη φετινή Art Athina συμμετέχουν 33 ελληνικές και 17 ξένες γκαλερί. 

ΑΘΗΝΑ: antonopoulou.art, αγκάθι – κartάλος, ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΕΧΝΗΣ kaplanon galleries, Αίθουσα Τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ, ALEXANDRE SKINA GALLERY, ALMA Contemporary Art Gallery, Art Zone 42 Gallery, ARTOWER AGORA, Γκαλερί ΑΔ, Γκαλερί Έρση, ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ, DEPO DARM Εκθεσιακός χώρος Σύγχρονης Τέχνης, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ art gallery, Eleftheria Tseliou gallery, Elika Gallery, Enia gallery, ( Πειραιάς), ΗΩΣ- ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ, Gallery Art Πρίσμα (Πειραιάς),  KALFAYAN GALLERIES (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ,  Τhe Pulse Kolonaki,  
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ARTFORUM GALLERY, Donopoulos IFA, Nitra Gallery, Zina Athanassiadou Gallery
ΠΑΤΡΑ: Γκαλερί CUBE, ΒΕΡΟΙΑ: Γκαλερί Παπατζίκου, ΛΑΡΙΣΑ: CASK gallery
ΚΥΠΡΟΣ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ Alpha C.K. Art Gallery
ΑΓΓΛΙΑ: ΛΟΝΔΙΝΟ 1. New Art Projects, 2. Paul Stolper
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:Anna Pappas Gallery
ΒΕΛΓΙΟ: Κνόκε Ζότε, Mulier Mulier Gallery
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Σόφια, Rakursi Art Gallery
ΓΑΛΛΙΑ: Καν Συρ Με: GALERIE LAUREEN THOMAS, 2. Παρίσι MELKART Gallery
ΓΕΡΜΑΝΙΑ:ΜΟΝΑΧΟ Francoise Heitsch, ΚΟΛΩΝΙΑ Μirko Μayer gallery / m-projects ΒΕΡΟΛΙΝΟ taubert contemporary 
ΓΕΩΡΓΙΑ: ΤΙΦΛΙΔΑ Gamrekeli Gallery 
ΚΟΡΕΑ: ΜΠΟΥΣΑΝ Asian Art Works/ Beijing, ΣΕΟΥΛ Gallery Tableau
ΚΙΝΑ – ΚΟΡΕΑ: MOOKJI ART
ΟΛΛΑΝΔΙΑ Άμστερνταμ: The Public House of Art
ΤΟΥΡΚΙΑ:Κωνσταντινούπολη Gallery Binyil

 

Αλέξης Κανιάρης, ποιος είναι ο άνθρωπος που «τρέχει» την Art Athina                       

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ αααΕγκατεστημένος σε ένα γραφείο στην ιστορική καρδιά της Αθήνας, στην οδό Σωκράτους, ο Αλέξης Κανιάρης δίνει καθημερινά τη δική του μάχη για την επιτυχία της Art Athina, που ουσιαστικά αποτελεί το σημαντικότερο μέσον προβολής της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Και σε μέρες οικονομικής κατάρρευσης που βιώνει ο τόπος μας είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς χορηγοί και συλλέκτες δύσκολα βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Ο Αλέξης γεννήθηκε στο Παρίσι το 1965 και με τη σύζυγο του που κατάγεται από τη Νορβηγία έχουν δύο παιδιά.
Αποφοίτησε από το Ελληνο-Γαλλικό Λύκειο Αθηνών, στον Οικονομικό Κλάδο, με διάκριση. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι στη συνέχεια Διοίκηση Μικρο – Μεσαίων Επιχειρήσεων στο Ανώτατο Ινστιτούτο Επιχειρήσεων (ISEA) του Παρισιού και τέλος, έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Stirling, στη Σκωτία.
Ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία ενώ σπούδαζε στη Γαλλία, την μετέφερε στη Σκωτία το 1990 ενώ ολοκλήρωνε ταυτόχρονα το MBA του και το 1993 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, ιδρύοντας την εταιρεία EuroPartners.
H EuroPartners έχει ως αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και εκθέσεων, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα εμπορικών και βιομηχανικών συνεργασιών καθώς και στο συντονισμό ευρωπαϊκών art-athina-2016-795x400προγραμμάτων. Διοργανώνει τις διεθνείς εκθέσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, EXCLUSIVE YACHTING, BEST VALUE YACHTING, AQUAPARTNERS, ΛΙΜΕΝΕΣ/PORTS και τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της Art-Athina.
Από το 1995 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων και Συνεδρίων (Σ.Ε.Ο.Ε.Σ.) ως Ταμίας και από το 2008 είναι πλέον Αντιπρόεδρος.
Έχει τιμηθεί με την ανώτατη ακαδημαϊκή αιάκριση της Γαλλίας, Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα το 2006, από τους νεότερους που έχουν λάβει αυτή τη διάκριση.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διετέλεσε Εμπειρογνώμονας (Expert) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) σε θέματα μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων.

 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΙΜΟΥΡΤΑΣ

 

Last modified: 05/06/2016