Αλέκος Κοντόπουλος, 1975

Ο Αλέκος Κοντόπουλος μέσα από ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ

                                                 

Ο Αλέκος Κοντόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1904, αφού σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών (1923-1929), πήγε στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του με τους P. Le Doux και H. Morisset. Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα και οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1932. Αλλά το 1935 επέστρεψε ξανά στο Παρίσι και πήρε μαθήματα στις École des Beaux Arts και στις Ακαδημίες Colarossi και Grande Chaumière.
Το 1939 επέστρεψε στην Ελλάδα για καλό και κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση. Την περίοδο αυτή δημιούργησε μια σειρά σχεδίων που απεικονίζουν πόνο, ταλαιπωρία και πείνα στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής.

Γριά Χωρική, 1925

Η στάση του απέναντι στη σύγχρονη τέχνη ήταν, τότε, σκεπτικιστική, σχεδόν αρνητική, και η ζωγραφική του διατηρούσε ρεαλιστικό προσανατολισμό, με τάση προς την κοινωνική κριτική. Γύρω στο 1947, μας προσφέρει μια αλλαγή προοπτικής για την αφηρημένη ζωγραφική, την οποία υπερασπίστηκε έντονα τα επόμενα χρόνια, με το έργο του και τα γραπτά του. Το 1949, έγινε ηγέτης της καλλιτεχνικής ομάδας «Οι Ακραίοι» (The Extremes), η οποία συνέβαλε στη διάδοση αφηρημένων μορφών στην Ελλάδα.
Πέθανε στην Αθήνα το 1975. Ο Κοντόπουλος ήταν πνευματικός «ηγέτης», ένας άνθρωπος αρχής, με δημοκρατική συνέπεια και ισχυρή συμμετοχή στην αστική ζωή.

Τρεις χαρακτήρες, Εθνική Πινακοθήκη

Τρεις χαρακτήρες, Εθνική Πινακοθήκη

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, κέρδισε το πρώτο κρατικό βραβείο στη ζωγραφική, αλλά ο Κοντόπουλος δεν το δέχτηκε. Ταυτόχρονα, είχε καταγγείλει την «απάτη» της πνευματικής ζωής στην Ελλάδα.
Ο Αλέκος Κοντόπουλος έχει χαρακτηριστεί ως ζωγράφος του νέου ανθρωπισμού. Ως δημιουργός, στοχεύει πάντα να αποκαλύψει το εσωτερικό περιεχόμενο των θεμάτων του, με έμφαση στις καθαρές αξίες της ζωγραφικής, για να εκφράσει τις προσωπικές του απαντήσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα και προβλήματα τέχνης και ζωής.

Κουτσομπολιό, 1932

Το σπίτι του στην Αγία Παρασκευή, βόρεια της Αθήνας, στεγάζει τώρα τη δημοτική βιβλιοθήκη και το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου. (GreeceHebdo, 2017)

Το ντοκιμαντέρ αναρτήθηκε από «Ελληνική κοινότητα των Παραλίων Άλπεων»

Last modified: 21/11/2020