Ο αθόρυβος Χριστόφοροςς Σκλαβενίτης 

Έναν από τους σημαντικότερους τεχνίτες της κεραμικής τέχνης, το Χριστόφορο Σκλαβενίτη, τίμησαν οι συντοπίτες του σε εκδήλωση που έγινε στο πενυμ ατοικό κέντρο του δήμου της Αθήνας.
Η αφιερωματική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών. Ο Χριστόφορος Σκλαβενίτης γεννήθηκε στο χωριό Πόρος της Λευκάδας στις 26 Μαρτίου του 1926 και πέθανε στα Χανιά στις στις 28 Αυγούστου 2015.Απόφοιτος του Τμήματος Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Κεραμική Τεχνολογία, στην Φαέντσα της Ιταλίας, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εργάστηκε στον Πειραιά και στα Χανιά μέχρι το θάνατό του, δημιουργώντας μπρούτζινα και μεταλλικά γλυπτά, σύγχρονα και παραδοσιακής τεχνοτροπίας κεραμικά, καθώς και μουσειακά αντίγραφα. Μελέτησε διάφορα πεδία της τέχνης του και έκανε σχετικές δημοσιεύσεις. Για δύο δεκαετίες δίδαξε κεραμική στη Σχολή Κολυμπαρίου, στη Σχολή Αγίας Σοφίας και στη Βίλα Κούνδουρου στα Χανιά. Ειδικά στην Κρήτη μελέτησε τη λαϊκή παραδοσιακή αγγειοπλαστική, παλαιά και σύγχρονη, δημοσίευσε τη μελέτη του «Η λαϊκή αγγειοπλαστική στη δυτική Κρήτη. Οι τελευταίοι αγγειοπλάστες μιλούν για την “παιδεμένη” τέχνη του πηλού» (έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων), και δημοσίευσε για τα αγγειοπλαστικά κέντρα Θραψανού, Μαργαριτών, Νόχια και άλλα.Έργα του παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ πολλά βρίσκονται σε μουσεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε ελληνικές και ξένες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων με το χρυσό μετάλλιο της Ιταλικής Γερουσίας στον διεθνή διαγωνισμό κεραμικής στην Φαέντσα το 1962, ενώ έχει τιμηθεί ως επίτιμος δημότης της πόλης Καλημέρα στην Πούλια της Ιταλίας.
Το 2012 δημοσίευσε τη συλλογή μοιρολογιών «Μοιρολόγια Πόρου Λευκάδας» (έκδοση της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών) και το 2013 την ποιητική συλλογή «Ταξίδι με τα όνειρα» (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Ο Χριστόφορος Σκλαβενίτης υπήρξε καλλιτέχνης αστείρευτης δημιουργικότητας, άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος και εξαιρετικός δάσκαλος.

Last modified: 07/11/2018