Οι 52 όψεις του φεγγαριού

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης

Πριν από μισό αιώνα οι αθεράπευτα ρομαντικοί υπέστησαν ένα επώδυνο σοκ. Το φεγγάρι έπαψε να είναι χάρτινο και κάποιοι τύποι με τεράστιες μπότες, μηχανήματα στην πλάτη, άνθρωποι ρομπότ, πήγαν τη δική τους βόλτα στο φεγγάρι.
Αυτό το ταξίδι της πραγματικής ζωής και όχι της καρδιάς ενέπνευσε τον Αλέξανδρο Μαγκανιώτη να επιμεληθεί μια έκθεση στην οποία το πρώτο λόγο θα έχει το φεγγάρι. Τίτλος της έκθεσης «Man on the moon» – Ο άνθρωπος στο Φεγγάρι 50 χρόνια μετά και παρουσιάζεται στη γκαλερί The Project Gallery από τις 22 Ιουνίου ως τις 21 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν 52 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ενώ το κείμενο έγραψε ο Γιάννης Μπόλης.

ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ ΒΟΥΛΑ

Ο άνθρωπος στο φεγγάρι, περισσότερο από μια επετειακή έκθεση, επιχειρεί μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών, να επικεντρωθεί και να αναδείξει, μ’ έναν πρωτότυπο, ευρηματικό και ευφάνταστο τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με το φεγγάρι, το οποίο διεκδίκησε σημαίνουσα θέση στη μυθολογία και τη θρησκεία, τις παραδόσεις και τις δοξασίες, την τέχνη, τη λογοτεχνία και το φαντασιακό όλων των πολιτισμών διαχρονικά: από τα φανταστικά ταξίδια του Λουκιανού, του Ιούλιου Βερν και του Ζωρζ Μελιές έως την οριστική κατάκτησή του το 1969, και από τις παγανιστικές και μαγικές τελετουργίες έως τις, άμεσα συνδεόμενες μ’ αυτό, έννοιες της μελαγχολίας και του μυστικισμού, του ρομαντισμού και της ευαισθησίας. Η Σελήνη με τις φάσεις, τις εκλείψεις και τις διαφορετικές όψεις της, βρίσκεται πάντοτε εκεί, φωτεινή υπόμνηση και νοητό σύνορο ενός απροσμέτρητου και αχαρτογράφητου Σύμπαντος, ισχυρό σύμβολο και πηγή έμπνευσης, γοητευτική αντανάκλαση συναισθηματικών και ψυχολογικών καταστάσεων.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση δίνουν τη δική τους εκδοχή για το φεγγάρι με ένα πλήθος αναφορών, προσεγγίσεων και απεικονίσεων, συνθέτοντας ένα ενιαίο και αισθητικό εικαστικό περιβάλλον.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, ελληνικά και αγγλικά με τις εικόνες των έργων και εισαγωγή του αστροφυσικού Matthieu Gounelle.
Συμμετέχουν οι Καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βάης, Λεωνίδας Βασιλόπουλος, Σπύρος Βερύκιος, Ιάκωβος Βολκώβ, Άνδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος,

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ιωάννα Γκούμα, Κορνήλιος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Δανάη Ιωαννίδου, Αθηνά Ιωάννου, Αντιγόνη Καββαθά  (Αρχική Εικόνα), Ιορδάνης Καλημεράκης, Χαράλαμπος Κατσατσίδης, Μαρία Κοκκίνη, Χρήστος Κούντουρας, Νίκος Λαγός, Κοσμάς Λιλικάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Παπαναστασίου, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Άρης Ρουπίνας, Ιφιγένεια Σδούκου, Στέργιος Στάμος, Δημήτρης Τάταρης, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Κώστας Τσώλης, Βούλα Φερεντίνου, Μάριος Φούρναρης, Μανώλης Χάρος, Μάρκ Χατζηπατέρας, Έλλη Χρυσίδου, Catherine Bernis, Cacao Rocks, Judith Espinas, Liquifer Systems Groop – Barbara Imhof, Matthieu Gunelle, Romain Gadilhon, Roussopoulos Alexandra, Teressa Valla.
Τη βραδιά των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί προβολή video-art στην ταράτσα της γκαλερί στις 21.30 από το Νίκο Γιαβρόπουλο.

ΓΚΟΥΜΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

Event Information
The Project Gallery, Πλατεία Θεάτρου 14, Αθήνα,
Εγκαίνια: Σάββατο 22 Ιουνίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιουνίου  – 21 Σεπτεμβρίου 2019 (λόγω διακοπών η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή από τις 2 ως τις 31 Αυγούστου).
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11.30 -18.00  Σάββατο 12.00-16.00  Ελεύθερη είσοδος.
Πληροφορίες: Τηλ.: 213 0436954, www.theprojectgallery.gr   info@theprojectgallery.gr

ΤΣΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΠΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Last modified: 18/06/2019